Josipović u Srbu: S ponosom nosite partizanske kape, one su poruka ljubavi!

POVODOM 69. godišnjice ustanka u mjestu Srb danas je organizirana prigodna svečanost, a prigodom svečanog otvaranja obnovljenog spomenika palim borcima iz Drugog svjetskog rata, koji je porušen nakon Oluje 1995. godine, svečanosti će se pridružiti i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović. Ove godine skup u Srbu je pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića, a glavni organizator je Srpsko narodno vijeće (SNV) u suradnji sa Savezom antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske te Općinom Gračac.

Nekada Dan ustanka

U bivšoj Jugoslaviji 27. srpnja slavio se kao Dan ustanka, obilježavao se ustanak naroda Hrvatske, i to u spomen na prvi oružani sukob s okupatorima. U demokratskoj Hrvatskoj kao dan ustanka, odnosno borbe protiv antifašizma obilježava se 22. lipnja, kada je došlo do okupljanja partizana u šumi Brezovica kraj Siska.

"U Srbu se dogodio antifašistički ustanak. On je rezultat poziva koji je 22. lipnja okupljanjem u šumi kraj Siska u Brezovici upućen različitim grupacijama hrvatskih komunista i antifašista i rezultat okolnosti odmazdi, progona koje je organizirala tadašnja ustaška vlast", pojasnio je Milorad Pupovac, čelnik Srpskog narodnog vijeća, uoči ovogodišnjeg okupljanja u Srbu.

Pusić, Milanović i Kajin

Prema najavama, osim predsjednika Josipovića, u Srbu će biti nazočan i bivši predsjednik Stjepan Mesić, kao i čelnici oporbe poput Vesne Pusić iz HNS-a, Zorana Milanovića iz SDP te Damira Kajina iz IDS-a.

Oko ustanka u Srbu već dugo godina vlada otvoreni prijepor jer je za određenu skupinu ljudi događaj u Srbu nepobitan ustanak protiv fašizma, dok drugi drže kako je to zapravo bio četnički ustanak. Naime, tvrdi se kako su toga dana u Srbu naoružani četnici pobili dvije hodočasničke grupe te da nije bila riječ o partizanima nego o četnicima.

Pravaš Srb protiv Srba

Osim onog službenog dijela u Srbu, organiziran je i prosvjed u organizaciji marginalnih hrvatskih stranaka poznatih po ekstremno desnim uvjerenjima. Masovan odlazak u Srb organiziraju i hrvatski branitelji koji okupljanje u Srbu nazivaju "suprotstavljanjem podizanju četničkog spomenika u Hrvatskoj". Danijel Srb, čelnik HSP-a, javno je istupio protiv ustanka u Srbu na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Prema izvještajima s terena, mnoštvo prosvjednika nosi hrvatske zastave, a čuju se i povici: "Ovo je Hrvatska!, Bando crvena!, Četnici!" Skup osigurava više stotina policajaca, a mogu se vidjeti i pripadnici interventne postrojbe. Posebno su postavljene i željezne šipke da se zapriječi prodor prosvjednika prema uzvanicima.

U Srbu se među prosvjednicima mogu vidjeti i natpisi: "Komunistički zločin nije antifašizam", "Stop ponižavanju Hrvatske", "Agresija na Hrvatsku nije građanski rat".

Josipović: Partizanske kape nose poruku ljubavi i mira

Ivu Josipovića to nije uspio smesti. Otvoreno je poručio okupljenim antifašistima da se svojim postignućima iz Drugog svjetskog rata moraju ponositi, a one koji su nosili partizanske kape čak je i pohvalio.

"Vidim da neki od vas nose odličja iz Drugog svjetskog rata. Tako i treba, stavite ih s ponosom. Neki od vas nose partizanske kape. To su lijepe kape, koje nose poruku ljubavi i mira. Njihova je poruka da nikad više ne smije biti zločina, genocida i rata", kazao je Josipović, dok su oduševljeni antifašisti skandirali "Tito, Tito!"

Predsjednik je podsjetio kako je antifašizam jedan od temelja Ustava RH pa je zbog toga razočaran što se tema antifašizma ne obrađuje dovoljno dobro u školskim udžbenicima. "Ustaše i četnici služili su zajedničkom gazdi, a partizani su nosili slobodu i demokraciju", kaže Josipović.

Pročitajte više