Josipović za Index: Bandić laže i iskrivljuje događaje, želim mu sve najbolje u 2010.

PREDSJEDNIČKI kandidat SDP-a Ivo Josipović komentirao je za Index izjavu Milana Bandića koji je tijekom jučerašnjeg televizijskog sučeljavanja ustvrdio kako je "Josipović kao predsjednik Nadzornog odbora Zlatice oštetio grad Zagreb za 150.000 maraka". Naime, Bandić je sinoć rekao kako je Josipović preko štedionice Zlatica izvukao svoj depozit iz Komercijalne banke koja je kasnije završila u stečaju i time oštetio Grad Zagreb za 150 000 tadašnjih njemačkih maraka.

Radi se o civilnim sporovima

"Riječ je o laži. Bandić je iskrivio događaj iz 1998. godine kada je Štedionica Zlatica svojim komitentima, koji su istodobno bili i komitenti Komercijalne banke, ponudila model naplate potraživanja koja su imala prema toj banci. Na prijedlog Komercijalne banke, naplata je učinjena za veći broj osoba, ne samo za mene, kako je tvrdio Bandić", kaže Josipović ističući kako je to napravljeno prijenosom potraživanja, a ne gotovim novcem. Dodaje kako u to vrijeme Komercijalna banka nije bila u stečaju.

"Nakon što je otišla u stečaj, postojala je mogućnost da stečajni upravitelj pobije sve poslove koji su nastali u određeno vrijeme prije stečaja da bi svi vjerovnici bili u jednakom položaju, da ne bi bili oštećeni. On je to učinio u desecima slučajeva. Slične aranžmane su imale i neke druge institucije", kaže Josipović navodeći kako to nema nikakve veze s njegovim položajem u štedionici i da je riječ o civilnim sporovima o pitanjima koja nisu ni pitanja morala, a nisu ni kaznene naravi.

Josipović: Aferu mi konstruira čovjek koji ima 200 kaznenih prijava

"U nekim predmetima, pa i u ovome o kojemu govori Bandić, tužitelj je uspio u sporu, zasada nepravomoćno. Ta presuda nema nikakve kaznene ni moralne implikacije. Ona samo govori da je posao obavljen u određenom vremenu prije otvaranja stečaja. Štoviše, osobno uopće nisam stranka u tome sporu, već su stranke Komercijalna banka i Štedionica", objašnjava Josipović i kaže da Grad Zagreb s tim nema nikakve veze.

"Riječ je o tome da mi se kao predsjedničkom kandidatu bez mrlja pokušava konstruirati afera i to upravo od strane Bandića, protiv kojeg postoji oko 200 kaznenih prijava", zaključio je. 

"Ljudi ne žele predsjednika koji se vlja po blatu"

Komentirajući jučerašnje sučeljavanje s Bandićem, Josipović ne misli da je prema njemu morao biti išta oštriji. "Moji glasači mi u stotinama mailova i na Facebooku dnevno poručuju kako ne žele da budem kao Bandić, da žele pristojnog, europskog i uglađenog predsjednika, predsjednika koji je već na prvi pogled različit od Bandića. Žele predsjednika koji se s njim ne valja po blatu", objašnjava Josipović.

Bandiću i njegovoj obitelji zaželio je sve najbolje u 2010. godini.

Pročitajte više