Josipović za RTS: Domovinski rat je oslobodilački, ali bilo je i naših zločina

IAKO Srbija šalje optužnice JNA protiv hrvatskih političkih čelnika, a Hrvatska odgovara zakonima o ništetnosti tih optužnica i deklaracijama te je mjesecima trajala verbalna paljba između premijerke Jadranke Kosor s jedne strane i srpskog predsjednika Borisa Tadića i ministra Ivice Dačića s druge, hrvatski predsjednik Ivo Josipović smatra kako su odnosi dviju zemalja znatno bolji nego prije godinu i pol dana.

Josipović je u intervju za RTS kazao i da će Hrvatska nastaviti podržavati put Srbije u EU. "Srbija može imati samo koristi od toga što će Hrvatska za godinu i pol dana postati članica Europske unije, jer će profitirati time što će imati jednog zagovaratelja više", kazao je Josipović te dodao kako će Srbija morati ispuniti sve uvjete koje je morala i Hrvatska kako bi ušla u EU.

"Domovinski rat će za Hrvatsku uvijek biti oslobodilački"


Iako smatra da su odnosi dviju zemalja bolji nego kada je izabran za predsjednika, upozorava i na neke probleme. "Ono čega moramo biti svjesni je činjenica da u situaciji kada su mnogi stradali, kada su im kuće spaljene, kad se za oko 1800 ljudi još ne zna sudbina, postoji određena osjetljivost i mogu postojati razlike", rekao je Josipović te dodao kako se moramo pomiriti sa činjenicom da na neke povijesne događaje ne gledamo "sasvim jednako".

Kazao je da će za Hrvatsku Domovinski rat uvijek biti oslobodilački. "Ono što je važno da pri tome imamo svijest o tome da su počinjeni zločini i s hrvatske strane i da svaki zločin jednako sudimo", kazao je Josipović. Hrvatski predsjednik će danas u Beogradu sudjelovati na sastanku Igumanske inicijative koja okuplja političke vođe iz zemalja regije. 

Pročitajte više