Jovanka Broz ostala šokirana objavom "Titovog dnevnika": Prekršili su zakon!

UDOVICA bivšeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, Jovanka Broz, u razgovoru za Blic je prokomentirala objavu knjige "Titov dnevnik" u kojoj su sredinom listopada javnosti predočeni 58 godina skrivani rukopisi.

"Od 1980. godine stavljena sam van zakona, uskratili su mi penziju na koju sam imala pravo, oduzeli su mi ušteđevinu, živim u nemogućim uvjetima", ispričala je Jovanka Broz, koja je ostala nemalo iznenađena kad je u novinama vidjela reklamu za knjigu koju se naveliko prodavalo na beogradskom Sajmu knjiga te kioscima diljem Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

"Pročitala sam reklamu da su izdali knjigu `Titov dnevnik` i da je naveliko prodaju. Bila sam neugodno iznenađena, jer s kojim pravom i po čijem se nalogu stavljaju iznad zakona i sudske odluke. Predsjednik Četvrtog općinskog suda, sudac Zvonimir Bandić, 6. srpnja 1984. godine donio je pravomoćnu presudu prema kojoj smo Titovi sinovi Žarko te Aleksandar Miša Broz i ja nasljednici Titovih djela, odnosno da imamo sva autorska prava. Tom presudom, sud nam je dodijelio pravo na honorare za sve što se objavljuje, i to pravo ne zastarijeva 50 godina od njegove smrti. Međutim, mene, koja sam živa i zdrava, nitko ništa ne pita, ni što se izdaje, ni tko i kada izdaje te rukopise i djela. Tako se ne poštuje odluka suda, a samim tim ni zakon", rekla je Jovanka Broz.

Podsjetimo, knjiga "Titov dnevnik", koju je priredio Pero Simić, u prodaji se našla sredinom listopada ove godine. Riječ je o dotad potpuno nepoznatom rukopisu Josipa Broza Tita, kojeg je Simić u srpnju ove godine otkrio među 16 kutija iz Titova arhiva. Tito je dnevnik počeo voditi u Beogradu 2. studenog 1950. godine, a posljednje rečenice u njemu je napisao 18. veljače 1951. godine.

Pročitajte više