Jović iskoristio svjedočenje za obranu Miloševićeve politike

TRODNEVNO svjedočenje pred Haškim sudom (ICTY), na suđenju Slobodanu Miloševiću, Borisav Jović iskoristio je kako bi branio ratnu politiku srpskog vodstva kojem je pripadao i pomogne obrani optuženog, potvrđujući gotovo sve njegove postavke o odgovornosti za rat u Hrvatskoj i BiH.

"Kada je u pitanju rat u BiH prihvatili ste većinu informacija koje Vam je rekao optuženi, a svakoga osim hrvatskih vođa ste oslobodili odgovornosti za ono što se dogodilo u Hrvatskoj", rekao je Joviću glavni tužitelj u predmetu Geoffrey Nice. Na pitanje o priznanju admirala Miodraga Jokića za Dubrovnik, Jović nije odgovorio.

Jovića (75), člana Predsjedništva SFRJ i jednog od najbližih Miloševićevih suradnika početkom 90-ih, optužba je sub poenom pozvala da svjedoči kako bi, po riječima Nicea, u dokaz uvela njegovu knjigu dnevničkih zapisa - "Posljednji dani SFRJ".

U četvrtak je Jović rekao da su Milošević i vlasti Srbije tijekom rata u BiH osuđivali granatiranje Sarajeva i etničko čišćenje.

"Bili smo apsolutno protiv granatiranja Sarajeva i opsesivno za mirno rješenje u BiH na bazi ravnopravnosti naroda", rekao je.

"Moj jasan stav i stav vodstva Srbije u to vrijeme bio je najoštrija osuda pojave etničkog čišćenja. Sjećaš li se toga", pitao je optuženi Jovića, što je on potvrdio.

Milošević i Jović, koji su se, po riječima optuženog, sastajali više stotina puta, složili su se i da su vlasti Srbije činile sve da se rat u BiH što prije završi, prihvaćajući sve mirovne planove.

Odgovornost za rat složno su pripisali pogrešnoj odluci EU da se održi referendum svih građana BiH, a ne za tri naroda zasebno.

Milošević je rekao da je od Tužiteljstva danas primio izjavu bivšeg generala JNA Živote Panića, u kojoj stoji da je "Milošević u vrijeme krnjeg Predsjedništva SFRJ kontrolirao Jovića i Predsjedništvo".

Jović je to negirao, ali je rekao da je imao "čvrstu suradnju" s optuženim glede stajališta koje je zastupao u Predsjedništvu.

Milošević je citirao navode iz Jovićeve knjige o pripremama predsjednika Franje Tuđmana za odcijepljenje Hrvatske i namjeri SAD da sruši komunizam u SFRJ po cijenu raspada.

Također je ukazao na odlučnost Njemačke da 1991. prizna Hrvatsku i Sloveniju, unatoč protivljenju ostatka EU. Njemačka je tada čak zaprijetila povlačenjem iz sporazuma o zajedničkoj vanjskoj politici EU, rekao je Milošević, što je svjedok potvrdio.

Do disonantnih tonova između Miloševića i Jovića došlo je tek na kraju protuispitivanja, kada je optuženi htio pobiti navode iz knjige o njegovoj autokratskoj vladavini i kultu ličnosti.

Jović je potvrdio da je Milošević imao presudnu ulogu, autoritet i moć tijekom svoje 11-godišnje vladavine, ta da su njegove odluke usvajane bez rasprave u stranačkim i državnim tijelima.

Opisao je i kratku sjednicu iz listopada 1995. na kojoj je on smijenjen s dužnosti potpredsjednika SPS-a, zbog knjige koju je objavio. Također je opisao Miloševićevu kontrolu nad medijima i kult ličnosti koji je njegovao. Milošević je nakon toga odustao od daljnjeg ispitivanja, omogućivši da Jović ranije dovrši iskaz. Suđenje se nastavlja u utorak.

Pročitajte više