Jubilarno međunarodno natjecanje "Etide i skale"

U ORGANIZACIJI zagrebačke Glazbene škole "Pavao Markovac" u Hrvatskom društvu skladatelja danas je otvoreno 10. međunarodno natjecanje "Etide i skale".

Ove su godine na programu natjecanja glasovirske kompozicije koje su za mlade glazbenike, odnosno za to natjecanje, skladali hrvatski i inozemni kompozitori.

Na natjecanje se prijavilo 65 mladih glazbenika podijeljenih u pet kategorija, od 9 do 23 godine. Natjecatelji su, osim iz Hrvatske kojih je najveći broj, iz Slovenije, Austrije, Mađarske, Rumunjske i BiH.

Natjecanje prati međunarodni ocjenjivački sud, a mladi glazbenici natječu se za tri nagrade - glavnu nagradu u iznosu od 5000 kuna i dvije posebne nagrade u iznosu od 1500 kuna.

Natjecanje će se održavati u prostorijama Češkog narodnog doma u Zagrebu, a završava u nedjelju u Hrvatskom glazbenom zavodu podjelom nagrada i koncertom prvonagrađenih natjecatelja.

Natjecanje "Etide i skale" pokrenula je 1994. Jelica Kuzmin, profesorica Glazbene škole "Pavao Markovac". Jedne godine na rasporedu natjecanja izvode se glazbe pisane za glasovir, a druge godine djela pisana za violinu.

Na svečanom otvorenju u Hrvatskom društvu skladatelja svirao je apsolutni pobjednik 8. međunarodnog natjecanja Zoran Velić, student prve godine Muzičke akademije u klasi proferora Đorđa Stanettija.

Pokrovitelj natjecanja je Skupština Grada Zagreba.

Pročitajte više