Jučer branitelji, danas Jaca: Vlada RH zaustavila agresiju Srbije na Hrvatsku!



"NACRT prijedloga zakona o ništavnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona", bila je druga točka na današnjem zasjedanju Vlade a koja je prihvaćena gotovo jednoglasno s izuzetkom potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca koji je glasao protiv.

Ministri u Vladi kao i sama Jadranka Kosor predstavili su zakon gotovo pa stranačkom parolom HDZ-a "Čuvamo Hrvatsku".

Reakcije na optužnice iz Beograda

Podsjetimo, riječ je izravnoj reakciji Banskih dvora na optužnice iz Beograda" protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića, te današnjeg potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa, te ratnih vođa Tomislava Merčepa i Branimira Glavaša kao i još 40 hrvatskih državljana. Prema tumačenju Ministarstva pravosuđa kao i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti kao i optuženika najvjerojatnije je riječ o da se ta optužnica temelji na ranije napisanoj optužnici vojnog tužiteljstva nepostojeće jugoslavenske države iz 1992. godine.

Kosor je prošlog tjedna najavila poseban zakon kojim bi se proglasili ništavnima svi akti pravosudnih tijela i vojnih sudova bivše JNA te bivše države.

To su naša unutarnja pitanja


"Ni jedna država nema pravo donositi zakone niti se uplitati u unutarnja pitanja koja isključivo spadaju u jurisdikciju druge države", rekla je danas Kosor komentirajući ne samo danas donesenu odluku nego i srpski Zakon iz 2003. godine koji Srbiju postavlja kao nadležnu u postupcima za ratne zločine.

"Ovim se štiti suverenitet i samostalnost Hrvatske", naglasila je Kosor dodajući da je Srbija prihvaćanjem takvog zakona iz 2003. godine proširila svoju jurisdikiciju na kaznena djela počinjena na teritorijima bivše Jugoslavije, što je nedopustivo. Premijerka je naglasila kako ovaj zakon ne dovodi u pitanje hrvatsku suradnju s Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Agresija zakonima

"Ovo je agresija i to ne vojskom nego zakonima. Ovako je zaustavljamo", rekao je HSS ministar Božidar Pankretić u znak odobravanja. 

Zašto se tek danas reagiralo na odluku Srbije iz 2003. godine nije bilo previše govora. Hrvatska je obranjena.

 

Pročitajte više