Država nije u stanju poslati vam poruku da stiže ubojita oluja

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL, Zoe Sarlija/PIXSELL

SRUUK (Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama) koji smo platili 8.3 milijuna eura nije u potpunoj funkciji, otkrio je danas ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, nakon što građani nisu jučer dobili putem SMS-a upozorenje da se olujno nevrijeme, koje je na koncu oduzelo 4 života te izazvalo štete u 14 županija, približava Hrvatskoj. 

>> Na snazi je crveni alarm. Trut: Narančast je, ne šaljemo SMS za to

>> Trut jučer: Nije poslan SMS jer je bio narančasti alarm. Trut danas: Još to ne radi

Priznanju da sustav ne radi prethodila je izjava Damira Truta, ravnatelja Ravnateljstva civilne zaštite koji je na pitanje zašto SRUUK nije poslao upozorenje građanima, rekao da je bilo izdano narančasto upozorenje za oluju te da su postupali sukladno svim propisima u slučaju narančastog upozorenja. U odgovoru na upit Indexa, iz Državnog hidrometeorološkog saveza (DHMZ) demantirali su tu izjavu kazavši nam da je jučer, 19. srpnja iza 15 sati, upozorenje podignuto na najviši - crveni stupanj.  

U dokumentu vlade iz travnja najavljeno puštanje sustava za lipanj ove godine  

No, nije to jedina obmana vezana za SRUUK. Naime, prema dokumentu vlade iz travnja ove godine Izvješće o provedbi nacionalnog programa reformi, stoji da je implementiran sustav ranog upozoravanja i upravljanja krizama te da je za lipanj ove godine planirano "puštanje sustava u produkciju". 

Štoviše, na službenim stranicama Civilne zaštite stoji da će slanje testnih poruka započeti 3. lipnja 2023., što se i dogodilo, kao i da će se "nakon inicijalnog testiranja poruke slati u slučaju opasnosti te najmanje jednom godišnje radi provjere funkcionalnosti sustava".  

Primjena je morala biti do lipnja prošle godine 

Podloga cjelokupnog projekta je EU Direktiva o Europskom kodeksu elektroničkih komunikacija iz 2018. godine, prema kojoj su sve države članice obavezne uspostaviti sustav javnog upozorenja zbog zaštite vlastitih građana, a koji su u primjeni trebale biti do 21. lipnja prošle godine.

Naglasimo još jednom, sustav jučer nije radio, a ministar Božinović otkrio je danas i kako nisu donijeli sve pravilnike, kao i da postoje tehničke poteškoće te je pitanje kada će sustav uopće biti u funkciji. 

Financiranje sustava za rano upozorenje iznosilo je 63 milijuna kuna, od čega je 53.5 milijuna kuna osigurano bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. No, krenimo redom. 

SRUUK, Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama, zamišljen je kao  jedinstveni alat kojim će se porukama putem mobilnih telefona, brzo i učinkovito obavještavati građane i sudionike civilne zaštite o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i materijalnih šteta.  

Sustav je zamišljen da stanovnici određenog područja Republike Hrvatske, kao i njegovi posjetitelji, u određenom, kriznom trenutku preko svojih mobilnih uređaja dobiju poruku upozorenja o izvanrednim događajima na tom području, a koji su potencijalna opasnost za živote i zdravlje ljudi, materijalna dobra ili okoliš, kao što su prirodne nepogode i katastrofe, velike nesreće, epidemije ili ostale vrste kriza. 

Natječaj za implementaciju SRUUK-a dobio konzorcij na čelu s KING ICT-jem

Uz obavijest o opasnostima koje prijete, poruka je trebala sadržavati i mjere koje je hitno potrebno poduzeti, kako bi se negativne posljedice svele na minimum.

Još 2020. godine Ravnateljstvo civilne zaštite je s hrvatskim mobilnim operaterima potpisalo sporazum koji je osigurao tehničku podršku projektu i pristup anonimiziranim podacima korisnika mobitela na krizom zahvaćenom području Hrvatske. 

Podloga za cijeli projekt je EU Direktiva o Europskom kodeksu elektroničkih komunikacija iz 2018. godine. U toj direktivi jasno stoji da je moguća objava nekog sigurnosnog incidenta, ako je u interesu javnosti, te da nadležno tijelo može o tome obavijestiti javnost ili zatražiti od pružatelja (mobilnih operatera) da to učine.  

U natječaju se spominjala, prošla, 2022. godina 

Hrvatska je započela prije više od tri godine primjenu tu direktive, potpisani su ugovori te raspisan javni natječaj na kojem je implementaciju Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama dobio konzorcij u kojem su bili King ICT, GDi i francuska tvrtke Intersec. 

Po zakonu operateri su se morali prilagoditi SRUUK-u do kraja prošle godine

Promijenjen je i zakon pa je tako u Zakonu o elektroničkim komunikacijama dodan članak 156 Sustav upozoravanja javnosti, prema kojem operateri moraju "na zahtjev nadležnog tijela bez naknade dostavljati javna upozorenja krajnjim korisnicima o neposrednim ili nadolazećim opasnostima putem sustava upozoravanja javnosti". 

U članku 180 tog zakona stoji da ako je uspostavljen sustav upozoravanja javnosti, operateri moraju započeti s primjenom tog sustava najkasnije do 31. prosinca 2022. godine. Sustav je uspostavljen ove godine, a testiran je 3. lipnja. Tada je utvrđeno da je oko 80 posto građana dobilo upozorenje, a MUP je objavio kako je testiranje proteklo uspješno. 

Civilna zaštita: Bilo je narančasto

"Najveći broj uređaja uspješno je i zaprimio poruku i povratno dostavio podatak o isporuci. Otprilike 80 posto mobilnih uređaja je zaprimilo testnu poruku, a u narednom razdoblju provest će se analiza i ukloniti uočeni nedostaci", rekli su tada iz MUP-a. Nakon negodovanja većeg dijela javnosti zašto nisu dobili upozorenje na olujno nevrijeme, Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite, za to je sinoć okrivio DHMZ. 

DHMZ: Bilo je crveno

"Ovo je narančasto upozorenje za ovu oluju, mi smo postupali sukladno svim propisima kako je narančasto upozorenje", rekao je Trut. Upitali smo DHMZ je li to točno.  

"Prilikom približavanja sustava iz Italije preko Slovenije stupanj upozorenja je jučer, 19. srpnja iza 15 sati, podignut na najviši crveni", rekli su nam iz DHMZ-a, što je u izravnoj suprotnosti s izjavom ravnatelja Truta.

U aktualnom Zakonu o elektroničkim komunikacijama sve je trebalo biti spremno do kraja prošle godine

Naglasimo kako su danas u emisiji HRT-a gostovali načelnik Sektora 112 civilne zaštite RH Davor Spevec i Trut koji su ponovili da je bilo narančasto upozorenje te da je žestina nevremena iznenadila sve. 

Božinović: SRUUK nije u funkciji 

"SMS poruke putem SRUUK-a nisu ni upućene. Sustav je još uvijek u testnoj fazi, a nedostaci se rješavaju i taj proces je pri kraju. U postupku je donošenje pravilnika koji će jasno definirati tko ima ovlast dati nalog da se provede radno upozoravanje stanovništva", otkrio je danas Spevec. 

Slično je danas rekao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je otkrio da SRUUK još uvijek nije normiran, odnosno da nije u funkciji. 

"Imali smo situaciju da smo po županijama slali test poruke koje su stizale unutar sat ili nešto više od sat vremena", rekao je Božinović dodavši da su otkrili određene poteškoće, kao i da se napravila analiza brzine slanja tih poruka te zaključio da SRUUK zapravo nije u funkciji. No, Božinović nije stao na tome. Naime, otkrio je kako pravilnik po kojem bi se preciziralo tko daje kakvo upozorenje uopće nije donesen. 

Vlada je lagala kod rezultata predstavljanja vlastitih reformi

"Koliko mi je poznato, jučer ili danas došlo je zadnje mišljenje Ministarstva obrane i u tom pravilniku će biti jasno precizirano tko daje uputu, odnosno rano upozorenje", rekao je Božinović dodavši da sada tek slijedi javno savjetovanje koje može trajati od sedam do petnaest dana. 

Prema vladinom izvješću o provedenim reformama SRUUK je trebao biti u funkciji još prošlog mjeseca

"Uobičajeno je 30 dana, međutim kada to završi treba vidjeti hoće li biti sugestija kojih se možda mi u ovom trenutku nismo ni sjetili, zato i postoji javno savjetovanje", rekao je Božinović danas. 

Njegova današnja izjava u suprotnosti je s dokumentom vlade iz travnja ove godine, u kojem stoji da je sustav morao biti u funkciji do lipnja ove godine. Riječ je o izvješću o nacionalnom programu reformi, no sudeći prema izjavi Božinovića tko zna kada će ovaj sustav biti stavljen u funkciju. Lipanj je već odavno prošao.   

>> Božinović: I da smo poslali SMS, on do građana najvjerojatnije ne bi došao na vrijeme

Na kraju valja naglasiti da je Ravnateljstvo civilne zaštite u listopadu 2021. godine donijelo Standardni operativni postupak za postupanje centra 112 i Operativnog centra Civilne zaštite prilikom korištenja vremenskih prognoza DHMZ-a. 

Kako funkcionira postupak kod vremenskih neprilika 

Tim planom za krizne situacije predviđena je suradnja i koordinacija između DHMZ-a i Operativnog centra civilne zaštite (OCCZ) primjenom Standardnoga operativnog postupka (SOP) za korištenje vremenskih prognoza DHMZ-a. 

Prema tome protokolu Sektor za vremenske i pomorske analize i prognoze dostavlja redovne i posebne vremenske prognoze za cijelu RH i pojedina područja, a po potrebi i prosudbe službujućih prognostičara u bilo koje doba dana i upozorenja na opasne vremenske pojave. Prema tom protokolu Civilna zaštita morala je iza 15 sati dobiti obavijest o olujnom nevremenu.

Podsjetimo, Civilna zaštita tvrdi da su imali izvještaj da je narančasto upozorenje, dok DHMZ tvrdi da je iza 15 sati bilo crveno, pa će trebati vidjeti tko se ogriješio o protokol. Na kraju na izravan upit DHMZ-u smatraju li da su građani morali dobiti SMS poruku upozorenja, nisu nam htjeli direktno odgovoriti 

"SRUUK je relativno nov sustav i sigurni smo kako će se on u budućnosti pokazati korisnim nakon što se otklone nedostaci koji su se pokazali tijekom testnog rada", kažu iz DHMZ-a. U Civilnoj zaštiti kažu da ne mogu pustili SMS poruke i da je sustav bio u funkciji. 

Standardni operativni postupak u kriznim situacijama by Ilko Ćimić on Scribd

Pročitajte više