"Jugend" Miroslava Rožića akcijom na Pravnom fakultetu optužila Kregara za korupciju?

POD OKRILJEM mraka grupa koja se krije iza imena "Smogovci ZG" oblijepila je spomenik Povijest Hrvata ispred Pravnog fakulteta s plavim omotnicama na kojima je pisalo Akcija Index - za Dekana, a nakon akcije ista grupa poslala je redakciji Indexa fotografije i objašnjenje za performance ispred pravnog Fakulteta.

"Na Kregarovom fakultetu korupcija je javna tajna"

"Povod za akciju je momentalna situacija na pravnom fakultetu gdje je korupcija javna tajna. Situacija u kojoj studenti prikupljaju potpise za Josipa Kregara, a onda kod njega izlaze na ispit. Istog onog Josipa Kregara koji umjesto da se brine o potrebama studenata i njihovim momentalnim zahtjevima, radije se brine o svojem političkom angažmanu", napisali su "Smogovci" koji se ne slažu s kandidaturom Nezavisnog kandidata Josipa Kregara.

"Isti Josip Kregar je već jednom 'zeznuo' studente oko povećanja školarina te upravo iz tog razloga nije našao za shodno u sklopu svoje predizborne kampanje pružiti potporu prosvjednicima", kažu "Smogovci" koji su se proslavili sa sinkronizacijom Kuma na YouTubeu u kojem se kritizirala vladavina gradonačelnika Milana Bandića.

Pravo govora...

U izbornom stožeru Kregara kažu kako zapravo nemaju komentara na akciju, obrazlažući kako je "Sloboda izražavanja ustavno pravo svih građana". No, mišljenja su kako javno izrečena riječ ili izričaj impliciraju odgovornost te su u skladu s tim podložni provjeri ako se pokaže da je riječ o lažima i nabacivanju blatom bez temelja.

"Sud je mjerodavna institucija na kojoj će se to riješiti", zaključuju u stožeru. No, zanimljivo je kako smo odmah dobili odgovor i na pitanje tko stoji iza akcije na Pravnom fakultetu.

"Iza svega stoji Rožić"

"Potraga za počiniteljima nije duga i naporna. Dovoljno je baciti oko na uplatnicu  na službenoj stranici Miroslava Rožića, kao i na službenoj stranici 'Smogovaca'. Primjer donatora Rožićeve kampanje i da imaju identičan vizualni identitet", smatraju u stožeru dodajući kako je riječ o kandidatu za kojega je već HDZ ustvrdio da je u izbornoj utrci trojanski konj sadašnjih vlastodržaca na čelu Grada Zagreba. Štoviše, Smogovci se nalaze na istom serveru kao i miroslav-rozic.com.

"Mi iz Kregarova stožera odavno smo rekli kako navodno nezavisni kandidat, nije rješenje, nego dio problema", rekli su nam u Izbornom stožeru. Optužbe o korupciji na fakultetu kao i o školarinama komentirao je sam Kregar.

Kregar: Naučio sam lekciju i osnovao Fond

"Studenti Pravnog fakulteta prvi su, još prije sedam mjeseci, izrazili nezadovoljstvo školarinama. Iz prosvjeda smo izvukli pouke i osnovali Fond za potporu siromašnim studentima iz kojeg je dosad studentima podijeljeno 300.000 kuna. Pola milijarde kuna, koliko je studentima potrebno, moguće je pribaviti racionalnijom preraspodjelom sredstava. Studentski zahtjevi su realni, ako se uzme u obzir koliko je potrošeno na sanaciju brodogradilišta i slične projekte", kazao je Kregar o školarinama i podršci studenata.

"Nemam nikakve veze sa sinoćnjom akcijom koju ste mi sada prepričali", bila je prva reakcija Miroslava Rožića kada smo ga upitali za komentar. Na izravno pitanje, je li Rožić povezan sa "smogovcima" s obzirom na uplatnice, server i stranicu, kandidat za gradonačelnika dao je neodređen odgovor kako to zapravo nije pravo pitanje.

Smogovci i Rožić

"Reći ću kao Ćiro Blažević kako sam povezan sa svim građanima Zagreba", rekao je Rožić dodajući kako nije znao za tu akciju.

Na još jedan upit da komentira svoju povezanost sa "Smogovcima" Rožić je rekao da ga se s njima može povezati isto kao da kažemo da je Kregar povezan s udrugom "Pravo na grad".

"Pa gotovo pola njegove liste su članovi te udruge", rekao je Rožić na kraju.

Ilko Ćimić
Foto: Index

Pročitajte više