Jugosferu će oživjeti Atlantic Grupa, Gorenje i Naftna industrija Srbije

FRANJO BOBINAC, izvršni direktor slovenske tvrtke Gorenje odlučio je probiti u ratu stvorene prepreke i proširiti se na područje bivše Jugoslavije sa ciljem postizanja što većeg profita za svoju tvrtku. Prema pisanju Bloomberga, Bobinac će danas, uz još nekoliko direktora tvrtki s područja bivše Jugoslavije razgovarati na Forumu menadžera na Bledu. Bobincu će se u naumu pridružiti i Atlantic Grupa Emila Tedeschija i Naftna industrija Srbije (NIS).

Menadžeri triju tvrtki odlučili su oživjeti stare veze i stvoriti Jugosferu koja će donositi dodatni profit tvrtkama koje u njoj sudjeluju. Kako bi se stvorile jače ekonomske veze, Hrvatska, Slovenija i Srbija pregovaraju i o spajanju zračnih linija i željeznice koje su u državnom vlasništvu.

"Prirodni partneri jedni drugima"

Sjećam se vremena kada su političari kritizirali kompanije jer su poslovale s ostalim republikama iz bivše Jugoslavije", rekao je Bobinac koji dodaje kako trojica menadžera žele "promovirati vrhunske proizvode iz nekad ujedinjene države".

Zajednički BDP bivših jugoslavenskih zemalja Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine te Kosova, iznosi 192 milijarde dolara, stoji u podacima MMF-a.

"Oni su prirodni partneri jedni drugima", rekao je Timothy Ash, voditelj istraživačkog odjela tržišta u razvoju koji djeluje u sklopu Royal Bank of Scotland. Istovremeno, Tim Judah, novinar Economista kaže pak kako ljudi možda nisu spremni na "novu Jugosferu, ali u njoj žive". "Ujutro piju hrvatsko mlijeko, zatim gledaju program na bosanskoj televiziji jedući grickalicu srpske kompanije koja je u vlasništvu slovenske kompanije, a koju bi trebala kupiti hrvatska kompanija', objašnjava Judah.

Pročitajte više