Jugoslavija je zatvarala zbog pjevanja, a Hrvatska zbog parodije Vile Velebita

Foto: Index

U ČETVRTAK će zagrebački Prekršajni sud izreći presudu Indexovom novinaru Gordanu Duhačeku jer je izmijenivši stihove pjesme "Vila Velebita" i preimenovavši je u "Govna Velebita" vrijeđao moralne osjećaje građana. To je, da si ne lažemo, razlog zbog kojeg je policija kopala po njegovim objavama na Twitteru pa su usput primijetili da je akronimom ACAB uvrijedio i njih. Zbog toga je jučer uhićen i osuđen. 

Ovo je sporna pjesma koju je prije otprilike mjesec dana na Twitteru objavio Duhaček.

Govna Velebita
 

Oj ti govno, govno Velebita,
Ti našeg crijeva diko,
Tvoja slava jeste nama sveta,
Tebi Hrvat kliko:
Ti govno Velebita,
Ti našeg crijeva diko!
Kenjala, premila,
Kenjala, premila,
Kenjala, oj premila,
Ti stolico svih Hrvata!

Fekalije, govnovito smeđe,
Ja ljubim tvoje smrade.
Ljubim tvoga opojnoga prdeža,
I onoga ličkoga rukovanja.
Ti govno Velebita
Ti našeg crijeva diko!
Kenjala, premila,
Kenjala, premila,
Kenjala, oj premila,
Ti stolico svih Hrvata!

Zaštita nacionalnih svetinja

Od presude za nazivanje policajaca kopiladi, iako su neki gotovo sigurno začeti i rođeni u bračnoj zajednici, zanimljiviji su povrijeđeni moralni osjećaji građana mijenjanjem stihova pjesme nepoznatog autora vjerojatno nastale u doba Ilirskog preporoda. Nije riječ, naravno, ni o kakvim moralnim osjećajima građana nego o čistom verbalnom deliktu, kriminaliziranju izgovorene ili napisane riječi da bi se zaštitile tobožnje nacionalne svetinje. 

Indexov novinar Gordan Duhaček nije mokrio na ulici pa prolaznicima izlagao spolovilo, niti se nag sunčao na svom balkonu koji policija naziva fiktivnim javnim mjestom pa prijavljuje golaće. Za ta i takva se djela kažnjava zbog vrijeđanja moralnih osjećaja građana. Duhaček je umjesto golog tijela građanima izložio njihove vlastite fekalije koje od Plitvica do Stona zagađuju životni prostor, a to nije vrijeđanje moralnih osjećaja nego verbalni delikt. 

Neprijateljski propagandni materijal

"Tko napisom, letkom, crtežom, govorom ili na drugi način poziva ili podstiče na obaranje vlasti radničke klase i radnih ljudi, na protuustavnu promjenu socijalističkog samoupravnog uređenja, na razbijanje bratstva i jedinstva i ravnopravnosti naroda i narodnosti, na svrgavanje organa društvenog samoupravljanja i vlasti ili njihovih izvršnih organa, na otpor prema odlukama nadležnih organa vlasti i samoupravljanja koje su od značaja za zaštitu i razvoj socijalističkih samoupravnih odnosa, sigurnost ili obranu zemlje ili zlonamjerno ili neistinito prikazuje društveno političke prilike u zemlji, kaznit će se zatvorom od jedne do deset godina. 2. Tko djelo iz stava 1. ovog člana učini uz pomoć ili pod utjecajem iz inozemstva, kaznit će se zatvorom najmanje tri godine. 3. Tko vrši upućivanje ili prebacivanje agitatora ili propagandnog materijala na teritorij SFRJ radi vršenja djela iz stava 1. ovog člana, kaznit će se zatvorom najmanje jednu godinu. 4. Tko u namjeri rasturanja izrađuje ili umnožava neprijateljski propagandni materijal ili ovaj materijal drži iako zna da je namijenjen rasturanju, kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina", glasi zloglasni 133. članak Krivičnog zakona SFRJ.

Duhačekov prepjev savršeno odgovara njegovim odredbama. Ne samo što je pozvao na otpor odlukama državnih organa koje dozvoljavaju izlijevanje fekalija širom Hrvatske nego je to činio iz inozemstva. Posredstvom inozemne društvene mreže neprijateljski propagandni materijal prebacio je na teritorij Hrvatske pa je i po tom paragrafu nesumnjivo kriv.

Moralni osjećaji i svrgavanje samoupravnog socijalizma

U vrijeme Jugoslavije neki su završavali u zatvoru jer su pjevali "Vilu Velebita", a Duhačeku se danas sudi jer ju je izmijenio. Promijenjen je tekst pjesme, ali delikt je isti. Više se ne sudi za razbijanje bratstva i jedinstva ili svrgavanje samoupravnog socijalizma nego za vrijeđanje moralnih osjećaja građana, što je manje-više isto govno. 

Pročitajte više