Julija Timošenko o ratu u Ukrajini: Ovo je šansa da slobodni svijet ubije zlo

Foto: EPA

BIVŠA ukrajinska premijerka Julija Timošenko opisala je Vladimira Putina kao hladno, okrutno i mračno zlo. Ustvrdila je da je odlučan ući u rusku povijest zajedno s Jozefom Staljinom i Petrom Velikim, piše Guardian. Timošenko je odbacila tvrdnje da je ruski predsjednik lud.

"Putin se ponaša prema vlastitoj mračnoj logici. Vođen je idejom povijesne misije i želi stvoriti carstvo. To je njegov cilj i dolazi iz njegove duboke unutarnje želje i vjerovanja", komentirala je Timošenko za Guardian.

Timošenko je bila dva puta premijerka Ukrajine te je imala nekoliko sastanaka s Putinom jedan na jedan. Održali su i pregovore 2009. nakon što je Putin, tada premijer Rusije, isključio Ukrajini opskrbu plinom. Timošenko kaže da je Putin tijekom razgovora bio uvijek oprezan u onome što govori i da je uvijek sumnjao da bi ga se moglo snimati. 

"On je iz škole KGB-a. Prije rata nije krio da vjeruje da ne postoji ukrajinska nacija", tvrdi Timošenko.

"Ruska vlada me smatrala neprijateljem"

Timošenko kaže da Putinove ambicije idu dalje od zauzimanja ukrajinskog teritorija. Smatra da je njegov geopolitički cilj bio preuzeti Bjelorusiju, Moldaviju i Gruziju, kao i uspostavljanje kontrole u srednjoj i istočnoj Europi. To uključuje i baltičke države, baš kao što je to činila Moskva u sovjetsko vrijeme, dodaje bivša ukrajinska premijerka.

Kada su počele padati ruske bombe po Kijevu, Timošenko se sklonila u podrum moderne poslovne zgrade koja pripada njezinoj političkoj stranci u četvrti Podil. Projektili su zgradu pogodili nekoliko puta. Upitana je li bila spremna pucati na ruske vojnike, odgovara da jest.

"Imam legalno oružje. Prema izvorima, Kremlj me stavio na popis za ubijanje. Bila sam spremna. Ruska vlada me uvijek smatrala neprijateljem", rekla je Timošenko. 

"Ovo je šansa da slobodni svijet porazi zlo"

Timošenko smatra da ukrajinski međunarodni partneri moraju shvatiti da je jedini način da završi rat da se slome ruske snage na bojnom polju. Kaže da ne postoji mirovni sporazum s Putinom jer takav sporazum ne bi vodio prema miru. "Nekoliko godina kasnije to bi dovelo do novog rata", veli Timošenko. 

Navela je da je cilj Kremlja bio oslabiti Ukrajinu i lišiti je kulture i jezika. Kaže da svijet ima jedinstvenu priliku zaustaviti Rusiju i spriječiti je da širi rat, korupciju, ucjenu, dezinformacije i neslobodu. Timošenko kaže da su ubojstva civila u Buči, Irpinu i Hostomelu bila namjerna i okrutna. No ističe da su ruski vojnici slijediti upute Moskve. 

"Ovo je velika bitka za ukrajinski teritorij i našu slobodu te šansa da slobodni svijet ubije zlo", rekla je Julija Timošenko za Guardian.

Pročitajte više