Jurčić nakon srdačne kave sa Sanaderom: Sve je to show

PREMIJERSKI kandidati HDZ-a i SDP-a, Ivo Sanader i Ljubo Jurčić, zakopali su na trenutak ratnu sjekiru nakon svojih govora pred ekonomistima u Opatiji i - popili kavu. Jurčić u razgovoru za Index kaže kako su se "dobro zafrkavali" i da nije nitko nikog pokušao vrbovati za svoju stranku.

"Ja sam predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, pa sam prema tome domaćin i Sanaderu i Mesiću i ministrima. Nakon što smo završili govore pošao je sa mnom do šanka i ondje smo popili kavu", kaže Jurčić, i dodaje kako nije bilo povišenih tonova, iako su raspravljali o skupu, na kojem su u govorima iznijeli sasvim različita viđenja gospodarstva.

Smijali smo se, pričali i pili kavu

"Smijali smo se, pričali i pili kavu, ne samo ja i on, nego cijelo društvo tamo. Sanader mi je rekao kako je zadovoljan okupljanjem i uglavnom smo razmjenjivali misli u tom pravcu", kaže Jurčić, a na pitanje kako je moguće da je sve prošlo u tako pomirljivom tonu, kada su im govori bili sukobljeni, Jurčić odgovara da sve što je rečeno u govoru ostaje u govoru, odnosno ne prenosi se na slobodno vrijeme.

"Ako on nešto kaže u govoru, ja mu vratim istom mjerom u svom. Sve je to show, znate, i mi to ne komentiramo, kao što nismo ni dosadašnjih godina u Opatiji kada sam mu bio domaćin", kaže Jurčić, koji kaže da je kao domaćin premijera čak i dopratio do auta. SDP-ovac tvrdi da u razgovoru sa Sanaderom nije primijetio da je ovoga uzrujao govor predsjednika Stepana Mesića koji je njegovu gospodarsku politiku ponovno -popljuvao.

Preudaljeni smo sada da bi bilo vrbovanja

Na pitanje je li bilo kakvih vrbovanja, s obzirom da je na prvi dan kampanje prvi čovjek HDZ-a slavodobitno kazao da mu se Jurčić nudio 2003. godine.

"Ne, nije bilo vrbovanja i nisam se nikom nudio, pa ni Sanaderu, to svi znaju. Sad smo preudaljeni da bi bilo vrbovanja, tada makar nisam bio u stranci", kaže premijerski kandidat SDP-a.

Upitan o tome je li mu makar spomenuo "ponudu" otkada ju je Sanader obznanio na skupu u Lisinskom, Jurčić kaže da nije i da o tome Sanader i on ne raspravljaju. Jurčić odbacuje i napise da će ga predsjednik SDP-a Zoran Milanović naslijediti na premijerskoj stolici nakon dvije godine - "Ništa od toga, ne postoji takva opcija, to su politikantske igre koje potpuno odbacujem", kaže Jurčić.

Tko je za NATO i EU, a tko protiv

Sanader i Jurčić razišli su se u svojim govorima na "terenu" o euroatlantskim integracijama. Sanader je čak kazao kako se na ovom polju slaže s Mesićem koji je u poslanici prigodom raspisivanja izbora jasno kazao kako Hrvatska treba Vladu koja će bez odgađanja uvesti zemlju u Europsku uniju i NATO.

"Ne mogu prihvatiti argument koji je u ponedjeljak iznio gospodin Mimica u ime SDP-a, da bi Hrvatska morala odgoditi članstvo u Europskoj uniji kako bi izbjegli uvođenje zahtjevne europske standarde. Takav je pristup potpuno promašen u svakom pogledu", kazao je Sanader i dodao kako su poruke kao što su odgoda EU-a, zapravo "odbijanje investitora iz pojedinih susjednih država, povratak u razdoblje visokog deficita nažalost ugrožavaju stečeno povjerenje u hrvatsko gospodarstvo".

"Ljevica je", kazao je na to u svom govoru Jurčić, "isto u potpunosti za pristupanje Hrvatske što prije Europskoj Uniji i NATO-u, isto je za tržišno gospodarstvo, ali nije za to da monopoli i velike kompanije uređuju uvjete na tržištu".

Sanader: Tvrdnje MMF-ovih stručnjaka nisu istinite

"To nisu službena stajališta MMF-a , prihvaćamo ih ali nisu istinita", kazao je Sanader o upozorenjima ekonomista MMF-a o Hrvatskoj da joj zbog prevelike zaduženosti prijeti financijska kriza. Istaknuo je da je u posljednjih nekoliko godina primjetan trend usporavanja međugodišnjeg rasta vanjskog duga s 31,3 posto u 2003. na 13,4 posto u 2006., a udio države u ukupnom vanjskom dugu, od 33 posto u 2003., smanjen je na 22 posto u 2006.

I dok Sanader govori kako mišljenje MMF-ovih stručnjaka "nije istina" , Jurčić je ocijenio da su ipak najveći problemi hrvatskog gospodarstva "vanjski dug, visoke kamate na taj dug, rast unutarnjeg duga, niska stopa rasta, niska stopa zaposlenosti, inflacija, korupcija i smanjenje industrije složenih proizvoda". Ponovio je svoje zalaganje za povećanje proizvodnje te povećanje investicija u proizvodne djelatnosti.

"Korupcija nije jednako što i mito", rekao je još Jurčić, "to je politički problem jer nje nema bez vlasti i rješava se kroz vlast. Korupcija smanjuje učinkovitost ulaganja, koja su u Hrvatskoj oko 20 posto skuplja zbog korupcije", kazao je SDP-ov strateg za gospodarstvo. Na dio Sanaderovog govora u kojemu ovaj kaže da je u Hrvatskoj zabilježen nezapamćeni "uzlet" u gospodarstvu, Jurčić daje svoje viđenje Sanaderovih predizbornih statistika.

Standard raste zbog zaduživanja

"Točno je da standard raste, ali raste zato što se u tri godine udvostručila zaduženost građana. Bit ću korektan i reći da sada imamo uvoznu inflaciju, koju smo dobili kroz naftu i cijenu hrane na stranim tržištima", rekao je Jurčić pred gospodarstvenicima, te ponovio da države poput Hrvatske, kojima je monetarna i fiskalna politika zadana, imaju na raspolaganju samo industrijsku i regionalnu politiku.

A.B.
Foto: Vlada.hr, I.L., S.G.F

Pročitajte više