Jurčić o Lencu: Raiffeisenbank i DEG odustaju, ostali još uvijek zainteresirani

MINISTAR gospodarstva Ljubo Jurčić izjavio je danas da odluka o sudbini brodogradilišta "Viktor Lenac" još nije donesena, no da će to biti učinjeno najkasnije na idućoj sjednici Vlade.

Tri su izbora - stečaj s likvidacijom, stečaj s preustrojem, te preustroj formalno bez stečaja, kaže Jurčić, naglašavajući da je "financijski i matematički" sve poznato, ali i da je teško donositi odluke u izbornoj političkoj atmosferi.

Bez obzira na to, odluka o Lencu više se ne može odgađati, mora se donijeti vrlo brzo, uz, među ostalim, nažalost, i "političke procjene rješenja", kazao je.

Najveća zabrinutost ministra gospodarstva je tzv. domino-efekt koji se može dogoditi u hrvatskim tvrtkama, jer dug "Lenca" hrvatskim dobavljačima iznosi 20 milijuna dolara. Ako ne bude plaćanja prema, primjerice Đakoviću, Kraljevici i ostalima, oni neće moći platiti dalje svoje obveze i tako se domino-efektom kroz neko vrijeme može doći do 50 milijuna dolara neplaćanja na samom hrvatskom tržištu sa svim posljedicama.

Ministrov će stoga prijedlog, kaže, ići za iznalaženjem sredstava za podmirenje obveza prema dobavljačima i nastavak proizvodnje. Pritom je dobro da se tekućim poslovanjem uredno pokrivaju tekuće obveze, a Lenac za iduću godinu ima već ugovorenih 70 milijuna dolara vrijednih poslova. Ako bi se pak morali platiti svi dobavljači i kreditori, iznos bi premašio 110 milijuna dolara, pojašnjava Jurčić.

Stoga se s investitorima i kreditorima sada održavaju završni razgovori. Raiffeisenbank i njemačka investicijska kuća DEG odustaju od vlasništva i spremni su ga ustupiti za 1 euro, financijska institucija Svjetske banke IFC želi ostati, kao i HVB banka te pojedinačno najveći dioničar Giancarlo Zachello.

S kreditorima se pak treba postići dogovor o reprogramu svih ranije uzetih kredita i dužim počekom otplate, tako da bi se 2004. mogla pokrivati iz tekućeg poslovanja, bez opterećenja vraćanja kamata i dijela glavnice.

Ministar se zalaže za nastavak proizvodnje u Lencu, a krivca za sadašnje probleme vidi u "loše projektiranom i vođenom investicijskom projektu".

Kakva će kombinacija ostati nakon svih pregovora, ministar ne želi spekulirati, osim da je sigurno da bi klasičan stečaj sve "mogao dodatno komplicirati".

Ministar gospodarstva potvrdio je da su INA i Crosco iz Lenca povukli posao izgradnje platforme Labin, posla od kojeg je Lenac računao na pet milijuna dolara. Jurčić kaže kako je za tu odluku saznao naknadno, te da čeka pojašnjenje tog poteza i od Ine i od Crosca, koji su se povukli bez znanja države koja je njihov vlasnik.

Pročitajte više