Jurčić: Primjena sporazuma o NE Krško ne bi bila štetna za Hrvatsku

HRVATSKA Vlada nije prihvatila HSLS-ov prijedlog da se proglasi ništavnim Ugovor sa Slovenijom o NE Krško jer nije točno da bi njegova primjena bila gospodarski štetna za Hrvatsku, rekao je danas u Saboru ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

Iznoseći mišljenje Vlade o HSLS-ovu prijedlogu, ministar Jurčić netočnim je ocijenio i HSLS-ove navode kako ne postoje naznake da će slovenska strana ispuniti uvjete za stupanje na snagu Ugovora.

Podsjetio je da je slovenski parlament 25. veljače potvrdio Ugovor, pa je, tvrdi, realno očekivati i slovensku diplomatsku notu kojom bi se stavke iz Ugovora počele realizirati.

Govoreći o šteti koju trpi Hrvatska, Jurčić je rekao da je za hrvatskog partnera u nuklearki, HEP, najveća šteta što ne upravlja svojim dijelom elektrane i ne raspolaže odgovarajućom električnom energijom, što se, istaknuo je, može promijeniti jedino stupanjem na snagu predmetnog Ugovora.

Tim se ugovorom, dodao je Jurčić, utvrđuju jasni uvjeti ravnopravnog gospodarenja nuklearkom do kraja njezinog životnog vijeka, ali i naglasio da predugo odgađanje njegova stupanja na snagu može učiniti upitnim ostvarivanje planiranih pozitivnih učinaka za hrvatsku stranu.

Ministar je napomenuo da će hrvatska Vlada slovenskoj predložiti dogovorno rješenje pitanja naknade HEP-a za štetu koju objektivno trpi zbog neisporuke struje, te da će, ako se o tome ne bi postigao sporazum, HEP moći koristiti pravni put arbitražom kako bi zaštitio svoja imovinska prava.

Podsjetio je da je HEP uz suglasnost Vlade već pokrenuo predarbitražni postupak, koji će se, istaknuo je ministar, u slučaju nestupanja na snagu Ugovora i nastaviti.

´U slučaju nastavka arbitražnog postupka hrvatska bi strana ipak bila vjerodostojnija ako se ne ukine Zakon o potvrđivanju Ugovora, kako to predlaže HSLS. Potpisani Ugovor jasno postavlja relacije između suvlasnika i na toj je osnovi onda i moguće tražiti odštetu koju bi slovenska strana zbog izvlaštenja trebala isplatiti hrvatskom partneru´, zaključio je Jurčić.

Sabor nastavlja rad raspravom parlamentarnih klubova o HSLS-ovu prijedlogu.

Pročitajte više