Jurčić upoznao Kuzmina sa spornim dijelovima garancije Mečelja

MINISTAR gospodarstva Ljubo Jurčić sastao se danas s ruskim veleposlanikom Eduardom Leonidovičem Kuzminom i upoznao ga sa stavom Ministarstva o trenutnoj situaciji vezanoj uz prodaju Željezare Sisak u stečaju, te spornim dijelovima teksta garancije ruske tvrtke Mečelj za kupnju Željezare, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva.

Jurčić je još jednom iskazao želju hrvatske Vlade da prodaja sisačke Željezare uspije, odnosno da ruski Mečelj ispuni zahtjeve o izmjeni teksta garancije za kupnju tvrtke kako bi Željezara što prije započela s radom.

Ministar Jurčić ponovio je kako se u tekstu garancije koji je dostavio ruski Mečelj navodi da garancija prestaje važiti u slučaju djelomičnog ili potpunog poništenja ugovora o kupnji Željezare.

Ministarstvo gospodarstva, odnosno hrvatska Vlada, traži garanciju u slučaju poništenja ugovora za naknadu štete. Nasuprot tome izdavatelj garancije izjavljuje da garancija ne vrijedi ako se ugovor poništi.

Ministar Jurčić istaknuo je i da ´Conares Balkan´ do danas nije sklopio ugovor o kupnji rezervnih dijelova i sirovina koje su mu neophodne za pokretanje proizvodnje, zbog čega kasni isplata plaća za siječanj.

Iz Ministarstva gospodarstva danas ranije su već upozorili na probleme s garancijama ruskog Mečelja, te zatražili da se garancija izmijeni, kao i na problem ugovora o kupnji rezervnih dijelova i sirovina zbog čega kasne plaće za siječanj.

U Sisku je pak iz ureda direktora Željezare Nasibullia Mukhatdinova danas priopćeno da bi Željezara Sisak večeras, nakon više od šest mjeseci zastoja, trebala početi proizvodnju čelika u pogonu Čeličane.

No, s obzirom na probleme s garancijom i njihovo odstupanje od onoga što traži Vlada, još se nisu stekli uvjeti da ugovor o kupnji Željezare stupi na snagu, pa Mečelj, prema neslužbenim izvorima, ´pravno nije u Željezari´. To, objašnjavaju isti izvori, znači da Mečelj ne bi mogao ni otpočeti s proizvodnjom u Čeličani.

Neslužbeno se također doznaje da su nadležni za stečaj sisačke Željezare obavijestili danas predstavnike Mečelja u Željezari da, zbog neispunjavanja Vladinih zahtjeva, ugovor o prodaji Željezare sutra neće stupiti na snagu, te da ne može ni otpočeti proizvodnja u Čeličani.

Pročitajte više