Jurčićev odgovor na Sanaderove prozivke o padu dionica: Koja sam ja faca!

NA PROZIVKU Ive Sanadera da su "neodgovorne izjave pojedinih političara" i najave uvođenja poreza na kapitalnu dobit, srušile vrijednost HT-ove dionice na burzi, SDP-ov kandidat za premijera, Ljubo Jurčić, koji se u tome prepoznao, kroz smijeh kaže: "Koja sam ja faca!"

> Povratak Sanadera: Ne zanimaju me napisi Washington Timesa

U telefonskom intervjuu za Index Jučić kaže kako je vrijednost HT-ovih dionica bila daleko iznad stvarne vrijednosti dionice, da je tržište kapitala u Hrvatskoj prenapuhano, te da je bilo pitanje dana kad će se taj balon ispuhati. Događaj može pokrenuti to ispuhivanje, kaže on, ali najava uvođenja poreza na kapitalnu dobit to ne može - jer se ipak sve svodi na zaradu. Pad vrijednosti dionica mogao je pokrenuti i pad vrijednosti nekretnina u Americi, ili situacija na Kosovu, no ponajprije izvještaj MMF-a o prezaduženosti Hrvatske, tvrdi on. No, u ovom slučaju je najveći problem činjenica da su kupci dionica HT-a u Hrvatskoj bili "mali igrači".

"U situaciji smo kada imate puno malih igrača koji su podigli kredit i koji su se uspaničarili na mali pad indeksa, uzrokovan vjerojatno ovim pomacima na svjetskim burzama. No, da se radi o stabilnom tržištu i stvarnoj cijeni dionice, pojavili bi se veliki igrači koji bi iskoristili malu cijenu i pokupovali dionice od malih igrača. No, veliki igrači se nisu pojavili", kaže Jurčić, i dodaje da on nije kupio dionice jer nije stigao, no da je, kaže, prodao bi ih prvi tjedan, jer je računao na ovakav pad i upozoravao na njega.

Prema našim zakonima nije bilo alternative da se oporezuje Luku Rajića

Na Sanaderovo slaganje sa SDP-om da treba oporezovati tajkune poput Luke Rajića, Ivana Čermaka, no sa "većim porezom, ali ne na kapitalnu dobit", Jurčić kaže kako to što on govori ne znači ništa.

"Definicija poreza na kapitalnu dobit je jednostavna - to je porez na razliku između cijene dionice koju si kupio i cijene po kojoj si ju prodao. Mi smo navodili slučaj Luke Rajića jer se prodaja Dukata Lactalisu događala u trenutku kada smo mi upoznavali javnost s ovim porezom. U hrvatskim zakonima nije bilo načina i alternative da ga se oporezuje, a zato nije niti ubran porez na tu prodaju", kaže Jurčić.

Kritike na uvođenje poreza na kapitalnu dobit odbacuje, pa čak i ako je upućena od strane novozelandskog sedmerostrukog ministra Mauricea McTiguea. On je u intervjuu za jedan tjednik kazao kako investitori u dionice na sebe preuzimaju rizik, i da je to dovoljno samo po sebi, pa porez na kapitalnu dobit nije nešto što bi preporučio hrvatskom mladom tržištu kapitala.

"I poruka McTiguea je 'Don't copy us', nego radi onako kakva je situacija kod tebe kod kuće. Na Novom Zelandu je drugačija situacija, mi pokušavamo stvoriti solidarnije društvo u kojemu se plaća porez na zaradu koju napraviš u Hrvatskoj", kaže SDP-ov gospodarski strateg.

Program SDP-a ima oko tisuću slideova

Sanader je danas utvrdio stajalište HDZ-a da je SDP-ov program onaj koji je HDZ na svojim stranicama objavio. Naime, radi se o brošuri koju SDP dijeli po skupovima i na promotivnim štandovima.

"Naš program ima oko tisuću slideova, i oni su podijeljeni po politikama. Primjerice, industrijska politika ima oko 30, a koju ja promoviram. No, ne brine me to, ljudi su već uglavnom čuli u našim prezentacijama koliko je to opsežno i razrađeno, a na kraju krajeva - narod je već odlučio za koga će glasovati", kaže Jurčić.

Mo'š mislit' kako je Washington Times pod utjecajem desnih struja u Hrvatskoj!

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček nam je ponudio objašnjenje zašto je Washington Timesu došlo pisati o Sanaderu kao najvećem lažljivcu kojeg je imala prilike vidjeti Istočna Europa. Maček kaže da to objašnjava članak New York Timesa, iz kojega se vidi da je to zapravo sve zavjera ekstremne desnice u Hrvatskoj. Sporni članak obećao nam je poslati putem e-maila, no do sada ga nismo dobili.

"Ma možeš si mislit' kako će jedan kolumnist okaljati svoje novine, koje su u svijetu jače od naše cijele države, jer je pod utjecajem nekakvih ekstremnih desničara u Hrvatskoj", kazao je Jurčić.

Mo'š mislit kako se sakrivam

Jurčića je danas Sanader spomenuo u više navrata. između ostalog, prozvao ga je zbog toga što je u emisiji na HTV-u u kojoj se govorilo o gospodarstvu došao Zoran Milanović, a ne on. Optužio ga je za skrivanje i izbjegavanje pojavljivanja u medijima kada se priča o gospodarstvu, a kazao je i kako SDP marginalizira svog kandidata za premijera.

"Stalno sam po skupovima, prezentacijama po cijeloj zemlji, sastajem se sa sindikatima, idem na gospodarske forume. U principu ja i Milanović idemo ovisno o rasporedu koji dobijemo", kaže on. Kako to da Sanader koristi svaku priliku da ga oblati, a on uvijek pomirljivo s njim? Najeklatantniji je primjer njihova kava u Opatiji u srijedu popodne kada Jurčić nije htio ništa drugo reći nego da su se puno smijali i da je društvo bilo zabavno.

"Govorim o konkretnim stvarima, nisam sklon politikantstvu", kaže Jurčić.

A.B.
Foto: L.T, I.L., S.G.F.

Pročitajte više