Juris Protecta: Neka vrh Hrvatske odvjetničke komore podnese ostavku

UDRUGA Juris Protecta traži da cjelokupno rukovodstvo Hrvatske odvjetničke komore kao i regionalna tijela odvjetničkih zborova podnesu ostavke zbog posljednjih događaja u vezi prijave odvjetnika Ante Nobila i sukoba s predsjednikom Josipovićem.

Iz Juris Protecte smatraju kako bi se ostavkama unaprijedio rad pravosuđa. "To bi omogućilo demokratsku obnovu unutar odvjetnika, a pomoglo bi i naporima kod unapređenja rada cjelokupnog pravosuđa", stoji u Juris Protectinom apelu odvjetnicima. Smatraju kako postoji osnovana sumnja da se prijavom Nobilu željelo dodvoriti vlasti te pokušati obračunati s odvjetnikom koji često samostalno istupa u javnosti.

Honorari deset puta veći nego u Njemačkoj

Upozoravaju i kako je zadnja promjena odvjetničkih tarifi, koja je u prosincu 2009. godine donesena uz potporu Vlade i HUP-a, a kojom se predviđa paušalna naknada od 2.500 kuna za manji dio sporova, samo zavaravanje javnosti  i diskriminacija za odvjetnike koji su prisiljeni voditi takve sporove. Iz Juris Protecte kažu kako za imovinsko-pravne poslove tarife nisu ograničene.

"Uskom krugu odvjetnika-tajkuna omogućeno je time da i dalje bez ikakvog ograničenja obračunavaju astronomske honorare koji su i do deset puta veći od odvjetničkih honorara na primjer u bogatoj Njemačkoj", zaključuju u Juris Protecti.

Pročitajte više