Stiže opasno nevrijeme, meteoalarm upozorava: Čuvajte se olujnog vjetra, obilne kiše i bujica

Foto: 123rf

DANAS će prevladavati imjereno do pretežno oblačno vrijeme, povremeno s kišom, u Dalmaciji već prijepodne, a poslijepodne u većem dijelu zemlje.

Kiša će ponegdje biti i obilna, ponaprije u gorju te na srednjem i južnom Jadranu osobito prema kraju dana i u noći na nedjelju, kada će mjestimice biti i izraženijih pljuskova s grmljavinom.

Puhat će slab i umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu umjerena do jaka bura, a na dijelu srednjeg i južnog Jadrana veći dio dana istočnjak i jugo. Najviša temperatura od 10 do 15, a na Jadranu od 17 do 22 Celzijeva stupnja, prognozira za subotu Državni hidrometeorološki zavod.

Opasne kiše u Dalmaciji, sutra u gorju moguć snijeg

U dijelovima Dalmacije danas bi moglo pasti i preko 100 litara kiše po kvadratnom metru, a postoji vjerojatnost da količina bude i znatno veća od spomenute, piše Crometeo

Nedjelja donosi nastavak vrlo nestabilnog vremena. Više suha vremena na sjevernom Jadranu, a više kiše i grmljavinskih pljuskova u Dalmaciji, osobito u prvom dijelu dana. Lokalno je ponovno moguće više od 100 litara oborine po kvadratnom metru, osobito južnije od Makarske. U sjevernom i dijelu srednje Dalmacije i dalje će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna s orkanskim udarima. Južnije od Makarske umjereno do jako jugo i lebić, uz mogućnost jutarnje ciklonalne plime, a vjetar će značajno slabiti u drugom dijelu dana. U većini predjela bit će hladnije u odnosu na subotu. Sredinom dana u većini predjela temperature od 15 do 20°C, u zaobalju nekoliko stupnjeva hladnije, a malo toplije će biti na jugu Dalmacije.

Prva dva dana sljedećeg tjedna donose samo prolazno smirivanje vremena, a od srijede su izgledne nove višednevne i obilne oborine.

Sve hladnije, temperature idu prema nuli

Na kopnu će biti sve hladnije, a prevladavat će oblačno i kišovito vrijeme.

U subotu prijepodne u većini mjesta još će biti suho, a kiša je moguća u Lici i Gorskom kotaru. Poslijepodne i osobito navečer kiša bi se s juga trebala proširiti na većinu krajeva. Jutarnja temperatura od 8 do 13, a najviša dnevna između 10 i 16 Celzijevih stupnjeva.

U noći na nedjelju i u nedjelju će biti i kišovitije i hladnije pa bi kiša mogla biti obilna uz jak sjeveroistočnjak. Zato će popodnevna temperatura u nedjelju biti samo između 5 i 10 Celzijevih stupnjeva. U najvišem gorju možda bude i malo snijega. Prema kraju dana kiša će oslabjeti, mjestimice i prestati.

U ponedjeljak većinom suho, a moguća su i sunčana razdoblja. Bit će hladno, osobito ujutro kad se temperatura ponegdje može spustiti blizu 0 Celzijevih stupnjeva.

Upozorenje: Čuvajte se jakog vjetra i bujica

Meteoalarm je za subotu objavio nekoliko upozorenja za priobalno područje. Narančasta uzbuna, koja upućuje na opasne vremenske prilike, zbog jakog ili olujnog vjetra oglašena je za cijeli Jadran. Narančasta upozorenja za srednji i južni Jadran vrijede i zbog najavljene obilne kiše, a postoji i opasnost od bujičnih poplava.



 

Pročitajte više