Južna Koreja: Sa sjevera nam stižu baloni puni izmeta i isječene zapadnjačke odjeće

Foto: EPA

Paraziti iz ljudskog izmeta i oštećena odjeća pronađeni su u vrećama smeća koje su sjevernokorejski baloni donijeli u Južnu Koreju, kažu dužnosnici. Više od 1500 balona s otpadom uputio je Pjongjang preko granice od svibnja, u znak odmazde za kampanju letaka koje su na sjever slali protivnici sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una.

Analizom nekih pakiranja balona otkriveni su crvi. Mogućnost zaraze od parazita u balonima je mala, južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja pokušava uvjeriti građane. U balonima su pronađeni različiti predmeti, uključujući isječenu "zapadnjačku" odjeću koja je donirana iz Južne Koreje, piše BBC.

Na nekim komadima odjeće nalaze se likovi Mickeyja Mousea, Winnieja Pooha i Hello Kitty. Bilo je  tu i čarapa, odjeće i jako pokrpane dječje odjeće. Otpad koji je poslala Sjeverna Koreja je otkrio loše ekonomsko stanje u zemlji i istaknuo "suparnički stav prema Južnoj Koreji", priopćeno je iz Seula. 

Danas opet poslani baloni

Sjeverna Koreja tvrdi da su baloni odmazda za propagandnu kampanju sjevernokorejskih prebjega i južnokorejskih aktivista koji redovito šalju balone na drugu stranu. U tim balonima se nalaze hrana, lijekovi, gotovina i letci koji kritiziraju režim Sjevera.

Dvije Koreje nedavno su pojačale svoj prekogranični propagandni rat. Dok je sjever slao smeće koje se kretalo prema jugu, jug je puštao pop pjesme i vijesti preko granice iz snažnih zvučnika. Danas su ponovno poslani baloni, a dužnosnici Južne Koreje upozorili su ljude da se čuvaju padajućih predmeta.

Aktivist na jugu potvrdio je novinskoj agenciji AFP da je ovaj tjedan poslao više balona s propagandnim letcima prema sjeveru. Vojska Južne Koreje nedavno je upozorila javnost da ne dira bijele balone i plastične vrećice pričvršćene na njih jer sadrže "prljavi otpad i smeće".
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.