Južna Koreja i Kina ponudile milijune dolara pomoći Sjevernoj Koreji

Južna Koreja i Kina ponudile su u subotu po milijun dolara pomoći Sjevernoj Koreji povodom katastrofalne željezničke nesreće na sjeveru te zemlje.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Jeong Se-hyun izjavio je da će Seul ponuditi milijun dolara pomoći za saniranje posljedica nesreće i pokušati organizirati sastanak sa sjevernokorejskim dužnosnicima o eventualnoj daljnjoj pomoći. "Južna Koreja će na Sjever uputiti lijekove i ostale nužne potrepštine u vrijednosti milijun dolara", rekao je Jeong.

Kinesko ministarstvo trgovine je također objavilo da će poslati pomoć vrijednu nešto više od milijun dolara. Ona će uključivati hranu, lijekove i šatore, objavila je agencija Xinhua.

Sjeverna Koreja je nešto ranije u subotu prekinula službenu šutnju u vezi s katastrofalnom željezničkom nesrećom i priopćila da je do nje došlo" zbog električnoga kontakta izazvanog nepažnjom", U priopćenju koje je izdala državna novinska agencija nema pojedinosti o broju žrtava, samo se kaže da je šteta "veoma velika". Već je prije objavljeno da su sjevernokorejski dužnosnici rekli diplomatima da je poginulo nekoliko stotina ljudi, a ozlijeđeno nekoliko tisuća.

U priopćenju se kaže da Sjeverna Koreja "zahvaljuje za spremnost koju su izrazile razne zemlje i međunarodna tijela da pruže humanitarnu pomoć".

(Hina) xdj ydj

Pročitajte više