Južna Koreja i SAD nisu postigli dogovor o troškovima boravka američkih vojnika

Foto: EPA

JUŽNA KOREJA i SAD nisu uspjeli postići dogovor o financijskom doprinosu Seula troškovima boravka oko 28.500 američkih vojnika u toj zemlji na kraju dvodnevnih pregovora, posljednjih prije nego što prestane važiti postojeći dogovor 31. prosinca.

Zastupnici u južnokorejskom parlamentu kazali su da je Washington tražio do 5 milijardi dolara godišnje, pet puta više nego što je Seul pristao platiti za ovu godinu.

Trump često kritizira Južnu Koreju

U okviru svoje politike "Amerika na prvom mjestu" predsjednik Donald Trump zahtijevao je da mnogi američki saveznici, uključujući članice NATO-a i Japan, izdvoje više za obranu.

Često je optuživao Južnu Koreju da je bogata zemlja koja profitira na američkim vojnim snagama koje su u zemlji kao nasljeđe Korejskog rata, koji se vodio od 1950. do 1953., i zbog prijetnje koju predstavlja Sjeverna Koreja.

Nepostizanje dogovora moglo bi dovesti do istog scenarija kao i prošle godine kada je protekao rok pa je naknadno postignut dogovor s retroaktivnom primjenom.

Nepostizanje dogovora, upozoravaju stručnjaci, moglo bi ugroziti čitavu budućnost američke nazočnosti na teritoriju Južne Koreje. Prva posljedica je trenutačno slanje tisuća Južnokorejaca koji servisiraju američku vojsku na neplaćeni odmor. 

U Južnoj Koreji održano je nekoliko prosvjeda protiv američkih zahtjeva za povećanje novčanih izdvajanja, a ankete pokazuju da se velika većina stanovnika protivi povećanju tih sredstava, no i da je uvjerljiva većina za ostanak američkih snaga u Južnoj Koreji.

Pročitajte više