Kad Todoriću nije uspio politički projekt s Rohatinskim, pronađen je Marić

Foto: Index/Fah

IVICA Todorić i HDZ imali su zajedničkog političkog kandidata - Željka Rohatinskog. A kada je on tu ulogu odbio, zamjena je pronađena u Zdravku Mariću. 
 
Da je Marić bio zamjena za neposlušnog Rohatinskog, može se zaključiti nakon svjedočenja bivšeg guvernera, imajući u vidu slijed događaja u proteklih šest godina.

Ivica Todorić, Tomislav Karamarko i Milan Kujundžić nagovarali su Rohatinskog na politički angažman u srpnju i kolovozu 2011. godine, a kada je ponudu odbio, cijenu je platio objavom afere o kući u dotad prijateljskom mediju - Poslovnom dnevniku.

Rohatinski: Nakon što sam odbio politiku, počele su se događati čudne stvari

"Nakon toga počele su se događati čudne stvari. Jedan medij objavio je priču o poduzeću moje supruge i njenoj kući, dva dana nakon što sam na sastanku rekao definitivno 'ne'", kazao je na saborskom istražnom povjerenstvu koje je HDZ nakon njegovog svjedočenja odlučio ukinuti.

Aferu o kući obitelji Rohatinski, sada je to prilično jasno, plasirao je Todorić koji je provukao kroz blato svog bivšeg zaposlenika. Otkupio je tvrtku njegove supruge i podmirio dugove, no puštanjem informacije u javnost trajno mu je narušio ugled.

Todorićeva želja da ima svog čovjeka u vladi nije splasnula odbijenicom Rohatinskog, pokazuje to slučaj Zdravka Marića, njegova zaposlenika koji je pet godina kasnije, u siječnju 2016. godine, osvanuo u vladi HDZ-a i Mosta kao ministar financija. HDZ-om je tada upravljao Tomislav Karamarko koji je bio prvi potpredsjednik vlade, ista osoba koja je s Todorićem nagovarala Rohatinskog za premijera.

"Naravno da sam razgovarao s Todorićem prije ulaska u vladu, bio sam tada zaposlenik Agrokora", priznao je nedavno Marić.

Mariću omogućio Rolex i Audi i poslao ga u vladu


Izgleda da je nakon kuće Rohatinskog, pregovaranje Todoriću išlo sve bolje. Zdravka Marića u Agrokor je doveo u siječnju 2012. s pozicije državnog tajnika u Ministarstvu financija i nakon neuspjeha s Rohatinskim. Mariću je Todorić omogućio Rolex od 50.000 kuna i Audi A6. Na primjeru bivšeg guvernera mogao je vidjeti kakve sve "čudne stvari" isplivaju o onima koji su ga odbili.

Tako je Todorić instalirao svog čovjeka u vladu Oreškovića i Karamarka 2016. kao ministra financija. Koliko je bio važan HDZ-u, pokazuje to što je Marić bio njihov kandidat za premijera, u trenutku kada je Orešković dao ostavku. Kako preslagivanje nije uspjelo, sastavljena je nova vlada, a Karamarka je na čelu HDZ-a zamijenio Andrej Plenković.

Zašto je Plenković zadržao Marića koji je bio Karamarkov kandidat?

Marića je Plenković zadržao bez obzira na to što je bio Karamarkov kandidat za premijera, ne samo da ga je imenovao ministrom, nego se zbog njega riješio Mosta i vezao se s HNS-om i manjincima. Razlog njegova političkog preživljavanja je upravo u tome što nije bio samo Karamarkov, nego i HDZ-ov i Todorićev kandidat. Jedino to može objasniti naizgled neobičnu situaciju da u vladi koja ruši Todorića, istaknutu ulogu ima Todorićev ministar. 

Stvar je očito pukla kada je Todorić odbio model kojim bi Knighthead svojim roll-up kreditom zapravo preuzeo kompaniju, što je nedavno otkrila vlada u svom očitovanju na SDP-ov zahtjev za opoziv, pa se vlasnik Agrokora okrenuo vladi i aktivirao Lex, no Plenković je na kraju poslušao Martinu Dalić pa je vlada podržala američki strvinarski fond.

Pročitajte više