Kadeti Hrvatske vojske urlali molitvu: "Podari mi dio nebeskog bijesa"

Screenshot/video: Hrvatski vojnik/MORH

KADETI 17. naraštaja Hrvatske vojske u nedjelju su na kninskoj tvrđavi primili kadetske beretke. Uobičajena ceremonija u svim vojskama, no u Hrvatskoj je vojsci ona začinjena molitvom. Nije ni molitva u vojsci, pogotovo Hrvatskoj, potpuno neuobičajena, ali je neobično da se vojnici zborski mole ponavljajući urlanje časnika umjesto da svoje duhovne potrebe upražnjavaju na misi, u kapelici, s nekim od vojnih vikara kojima smo izgradili palaču Ordinarijata na zagrebačkom Ksaveru.

To organizatoru ceremonije nije bilo dovoljno pa je upriličio i demonstraciju snage Crkve u Hrvatskoj organiziravši zborsku molitvu 122 kadeta koji su glasno ponavljali rečenice što ih je izgovarao časnik.

Kadetska molitva

"Gospodine Bože, stvoritelju neba i zemlje, hvala ti što si me stvorio da postanem dio stoljetne hrabrosti mojih pradjedova.

Molim te daj mi snage da s ponosom i ustrajnošću nastavim njihov put. Na tom putu nemira i poteškoća pomozi mi izgraditi karakter, um i tijelo. Podari mi dio nebeskog bijesa da osudim i prognam svaki oblik zla, nepravde, laži i prevare. Pomozi mi oduprijeti se mržnji, zavisti i ljubomori.

Gospodine Bože moj, moja kadetska bojna neka postane dio mene. Vojničke duše i hrabrog srca, istina, čas i poštenje neka budu naše zvijezde vodilje i spase nas od poroka i nepravde. Blagoslovi me razumom i znanjem kako bi čvrsto i hrabro vodio u ratu i miru.

Gospodine Bože moj čuvat ću zemlju koju si darovao našim pradjedovima. Zauvijek ću s vatrom u srcu, koju si mi ti podario, spominjati njeno ime.

Gospodine Bože moj hvala ti za novi početak, hvala ti što sam kadet", derali su se kadeti Hrvatske vojske zaklinjući se tako Bogu umjesto Republici i Ustavu.

Suprotno duhu Ustava

"To je potpuno suprotno duhu Ustava, pa tako i duhu Oružanih snaga koje bi trebale štititi sve građane bez obzira na njihova vjerska uvjerenja", smatra Alen Sorić, odvjetnik i član Upravnog odbora sekularne udruge Protagora. Njegov je stav da se općim državnim stvarima, a to obrana svakako jest, ne smije pristupati na bilo koji drugi način osim sekularno.

"Čim im se pristupa vjerski, krši se Ustav", rekao je Sorić.

U Ministarstvu obrane pokušali smo doznati tko je autor "Kadetske molitve" i tko je odlučio da ona bude dio svečanosti, kao i jesu li se baš svi od 122 kadeta izjasnili kao katolici koji se baš žele moliti. Njihov odgovor objavit ćemo kad i ako ga dobijemo. 


*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više