Kaić o testiranju u ordinacijama: Nijedan liječnik to ne može sam, treba im pomoći

Screenshot: HRT

OD SUTRA bi liječnici primarne zdravstvene zaštite trebali početi testirati svoje pacijente brzim antigenskim testovima. 

Ta odluka izazvala je negodovanje među liječnicima. Epidemiolog i član Nacionalnog stožera Bernard Kaić danas je na HRT-u rekao da se radi o velikom organizacijskom poslu koji liječnici ne mogu izgurati sami, zbog čega bi im trebali pomoći Ministarstvo zdravstva i domovi zdravlja.

"Veliki organizacijski zahvat"

"Mislim da domovi zdravlja i Ministarstvo trebaju pomoći liječnicima u organizaciji, i to tako da odvoji vrijeme za ljude koji imaju simptome i trebaju se testirati i one koji simptome nemaju. I u odnosu na sve ostale pacijente koji ne trebaju test. To je veliki organizacijski zahvat i to nijedan liječnik obiteljske medicine ne može sam", rekao je Kaić za HRT

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) kritizirala je odluku da se antigenska testiranja prebace u ordinacije obiteljskih liječnika. Hrvoje Tiljak, specijalist opće medicine, rekao je da liječnici nisu sretni novim opterećenjem, ali da će odraditi i to. 

"Mi ćemo to odraditi kao što smo sve dosad odradili - i cijepljenje i oboljele od covida, kronične bolesti. Umorni smo i nismo sretni s tim novim opterećenjem. Ali sve ćemo to odraditi, organizirat ćemo se i taj posao će biti obavljen", rekao je Tiljak. 

Pročitajte više