KAIRO: predstavljen gundrumov putopis "u Egiptu!"

"U Egiptu!" putopis, koji je Fran Gundrum objavio u Zagrebu prije gotovo stotinu godina, preveden je na engleski i arapski jezik te nedavno predstavljen u Kairu sudionicima ovogodišnje konferencije kirurga i ortopeda (SICOT) i darovan Aleksandrijskoj knjižnici, izvijestila je danas Matica hrvatska. L

Putopis "U Egiptu" nastao je prije stotinu godina nakon boravka Frana Gundruma Oriovčanina u Egiptu i njegova sudjelovanja na Prvome egipatskom kongresu liječnika 1902.

Gundrumov putopis na engleskom i arapskom jeziku u prigodi 100. obljetnice Prvoga egipatskoga medicinskog kongresa objavio je križevački ogranak Matice hrvatske, a u Egipat ga je odnio Franjo Husinec, sudionik ovogodišnjega SICOT-a.

Putopis je predstavljen na svečanoj oproštajnoj večeri sudionika konferencije na brodu "Sonesta-božica sunca" za plovidbe od Luxora do Asuana te 13. rujna u Kairu u prigodi svečana zatvaranja konferencije.

Franjo Husinec osim Gundrumova putopisa "U Egiptu!" darovao je Taheru Kalifu, direktoru za vanjske odnose Aleksandrijske knjižnice, i svoju monografiju o životu i dijelu Frana Gundruma Oriovčanina, koji je križevački ogranak Matice hrvatske objavio 2001.

"Željeli bismo izraziti našu najdublju zahvalnost za vaš dragocjen dar dviju knjiga 'U Egiptu!' i 'Dr. Fran Gundrum'. Dar će ostati vidljiv znak u obogaćivanju intelektualnog fundusa Bibliothece Alexandrine", stoji u priznanju koje je 11. rujna Taher Kalif uručio Franji Husincu.

Današnja Aleksandrina ima knjižnicu s osam milijuna knjiga, planetarij i konferencijski centar za tri tisuće ljudi. Ima i tri muzeja, pet znanstvenih instituta i nekoliko izložbenih galerija.

Primanju u Aleksandrijskoj knjižnici bili su nazočni i prevoditelj putopisa na arapski jezik Wajih Hammoud te Renata Husinec, urednica knjige i predsjednica križevačkoga ogranka Matice hrvatske.

Pročitajte više