Kajin: Haag je zaslužan što se Sanader odrekao Glavaša

"OVAJ slučaj je Haag prepustio hrvatskom pravosuđu i testirao vjerodostojnost Sanaderove vlasti i da nije bilo toga, nikada, ali baš nikada ne bi došlo do sukoba između Sanadera i Glavaša, jer ako je ikog Glavaš zadužio, onda su to sadašnje vodstvo HDZ-a i premijer Sanader", izjavio nam je saborski zastupnik IDS-a.

Kajin naravno aludira na legendarni izborni opći sabor HDZ-a prije četiri godine u Lisinskom, kada je upravo zahvaljujući Glavašu Sanader izvojevao pobjedu nad Ivićem Pašalićem i (p)ostao predsjednik HDZ-a.

"Također, pitanje je da li bi i današnja opozicija, da je na vlasti, uhvatila Glavaša, jer on nije uhvaćen zbog borbe za pravdu nego zbog toga što bi uskraćivanje "europskih" kredita dovelo državu na rub opstojnosti", tvrdi Kajin.

Što se tiče držanja pravosudnih organa i državnog odvjetništva u ovom slučaju, Kajin kaže sljedeće: "Naše pravosuđe je oktroirano, daleko od toga da je nesposobno - ono je pristrano. Do 2000. suci su bili eksponenti političke volje. Od tada se situacija promijenila ponešto nabolje, što ne znači da se politika u potpunosti distancirala od uplitanja u rad sudova.", govori Kajin i pojašnjava što pod tim misli kada je Glavaš u pitanju.

"Glavaš je devedestih kadrovirao u osječkom sudu i tužiteljstvu i oni su mu svojim odlukama od 2000. do danas vraćali dug. To je dokaz da se našim pravosudnim tijelima može upravljati kao daljinskim upravljačem", drži član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

"Ovo nije kriminalizacija Domovinskog rata, nego mali koračić u detuđmanizaciji Hrvatske"

Kajinu je zanimljiv tajming da se upravo sada krene u skidanje Glavaševog imuniteta; dok traje saborska pauza jer se išlo za tim da se izbjegne saborska rasprava o slučaju.

"Kod mene nema dileme, prvi bih digao ruku da se Glavašu skine imunitet, jer nitko nije bog i nema pravo  odlučivati kojem će se lojalnom srpskom građanu poštedjeti život, a kojeg će se likvidirati", ističe Kajin, ali također kaže da je potrebnu Glavašu omogućiti poštenu obranu.

Na kraju je poručio: "Ovo nije kriminalizacija Domovinskog rata, nego mali koračić u detuđmanizaciji Hrvatske, jer kad-tad su nam morali doći na naplatu zločini počinjeni s naše strane u obrambenom ratu "

Zvonko Alač

Pročitajte više