Kajin: Haag ne sudi Hrvatskoj, ali će joj štetiti Tuđman - Šuškova opsesija Hrvatskom Banovinom

POTPREDSJEDNIK IDS-a i saborski zastupnik Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinstvo u Rijeci ocijenio da Haaški sud ne sudi Hrvatskoj, ali da joj je štetila, šteti i da će joj štetiti, kako je ustvrdio, "Tuđman-Šuškova opsesije Hrvatskom u granicama Banovine Hrvatske iz 1939."

Kajin drži da se u Haagu ne dovodi u pitanje legitimnost "Oluje". Tvrdi kako je činjenica da je Hrvatska bila žrtva agresije, ali Haag utvrđuje da je Hrvatska vojska bila prisutna u BiH i prije Splitskog, odnosno Washingtonskog sporazuma. Rekao je da, po službenim podatcima, tužiteljica Carla del Ponte već godinama obavlja uvid u aktivnosti postrojba Hrvatske vojske u BiH.

Kajin smatra da bi sve strane iz proteklog rata trebale odustati od naknada ratnih šteta jer da bi to samo nastavilo proizvodnju mržnje i isključivosti, a da gospodarstva tih zemalja ne bi podnijele ratnu štetu.

Rekao je da je glede naknada i povrata imovine esulima stvaran problem nešto više od pet tisuća osoba koje su dobile tzv. otpust iz tadašnjega jugoslavenskog državljanstva čija je imovina nacionalizirana. Jedino ti, od kojih je oko tri tisuće imalo imovinu u tadašnjoj Jugoslaviji, imaju pravo na povrat imovine, kazao je.

Govoreći o izjavama ministra Andrije Hebranga o telefonskom glasovanju na TV-u, Kajin je ocijenio da je dobro što se to dogodilo na početku ministrova mandata kako se ne bi, kako je rekao, poslije sve češće provjeravalo tko gdje zove i s kojeg telefona. Rekao je da to nije prisluškivanje, ali da je samo korak do prisluškivanja.

Pročitajte više