Kajin: Sanader je mala beba spram ekipe koju je ostavio, slijedi nam bitka za preživljavanje

SABORSKI zastupnik i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli ustvrdio da se institucije u zemlju raspadaju i da demokracija ne funkcionira. Po njegovoj ocjeni, nefunkcioniranje demokracije u zemlji potvrdio je slučaj skidanja imuniteta zastupniku Željku Jovanoviću.

"Mi u Hrvatskoj imamo na djelu zlouporabu policije, financijskog aparata, a bojim se i sudstva. Ivo Sanader je 'mala beba' spram ekipe koju je ostavio, on je u odnosu na njih i te kakav demokrat", izjavio Kajin. Dodao je da će "ekipa na vlasti, oko HDZ-a, potrošiti sve institucije u ovoj državi".

"Ako su pojedinci u tim institucijama spremni slijediti HDZ, onda im treba poručiti: Ako su ovo vrijeme bili zajedno s HDZ-om i radili po njihovom nalogu, onda moraju slijediti sudbinu HDZ-a i po gubitku izbora", poručio je Damir Kajin dodavši da upravo iz tog razloga ti pojedinci, koje nije htio imenovati, moraju biti spremni na odlazak.

"Ako se to ne dogodi, bojim se da će ti pojedinci povući novu vlast sa sobom, jer ćemo time imati permanentne institucionalne udare", smatra Kajin.

"Ne bi me čudilo da razriješe Bajića"

Kazao je kako ga ne bi čudilo da HDZ raspravlja o izvješću glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, te da to izvješće ne prođe i da ga naprosto razriješe.

"S istim ljudima ne može se voditi nova vlada, jer će nova vlast postati talac tih ljudi koji su vjerno služili HDZ-u u zadnjih 17 od 21 godine", kazao je Kajin.


Kajin kaže da za šest mjeseci se ne može pokrenuti ništa već smatram da će od sada pa do lipnja iduće godine  nastupiti najteže razdoblje nakon 1996.

"Javni dug skočio je sa 47 na 51 posto, deficit je sa 18 milijardi iz 2010 skočio na 21 milijardu kuna, a u 2012 moramo otplatiti čak 17,2 milijarde eura vanjskog duga", napominje Kajin.

Ipak, najteže će biti sačuvati radna mjesta, najavio je Kajin dodajući da ih je u mandatu Jadranke Kosor izgubilo 150 tisuća radnika.

Kolaps mirovinskog sustava

Naglasio je i da je u zemlji nastao potpuni kolaps mirovinskog sustava, u šest županija imamo više ili isto umirovljenika i radnika. U Istri na jednog umirovljenika ide 1,71 radnik, to je katastrofalno stanje ali je najbolje u čitavoj Hrvatskoj. Jedino u Istri mirovine se mogu osigurati iz doprinosa, drugdje slijedi doslovno bitka za preživljavanje.

"Neshvatljivo je što svega 43 dana do izbora HDZ bez grižnje savjesti novoj vlasti nameće nove obveze koje će dodatno opteretiti zemlju", rekao je Kajin navevši primjer kolektivnog ugovora u zdravstvu u sklopu kojeg, kazao je, ministar zdravstva povećava plaću u prvoj fazi za 20 tisuća od ukupno 70 tisuća djelatnika, a što će državu stajati od 2012. dodatnih 500 milijuna kuna, koje treba osigurati u proračunu.

"U šest županija ima više penzionera nego radnika ili je omjer 1:1. Situacija u Istarskoj županiji je katastrofalna: na jednog penzionera dolazi 1,71 radnik. No, i s takvim brojkama Istra je uvjerljivo najbolja u Hrvatskoj. Iako zvuči nategnuto, stoji tvrdnja da se jedino u Istri penzije mogu osigurati iz doprinosa", rekao je Kajin.

"U idućih šest mjeseci slijedi bitka za preživljavanje, jer u tom razdoblju u Hrvatsku ne može stići relevantan inozemni kapital, gospodarstvo ne može ekspandirati, građani ne mogu povećati osobnu potrošnju niti pokrenuti investicije", kazao je potpredsjednik IDS-a.

Pročitajte više