Kajin: SDP je dužan Račanu da učine sve da se HDZ smijeni s vlasti

POTPREDSJEDNIK IDS-a Damir Kajin, govoreći o posljedicama koje će Račanova ostavka izazvati u toj stranci, SDP-u, kako kaže u razgovoru za Index, samo poručuje da stranka trenutno zadrži onakvu strukturu lljudi koju trenutno ima.

"Ne želim biti toliko prepotentan i baviti se kadrovskom politikom unutar SDP-a, no moj savjet bi bio da zadrže ljude u onakvoj strukturi kakva im je trenutno posložena i da zajednički nastave dalje, jer ukoliko sada dođe do velike unutarstranačke kampanje, gdje će sve biti podređeno nekim sitnim ljudskim interesima, a ne želji za stvarnim interesima u državi, to ne predstavlja obećavajuću politiku", kaže Kajin, dodavši kako je "svima trenutno u interesu da se trenutna vlast promijeni".

Što se Račanove odluke da podnese ostavku tiče, Kajin istu smatra poštenom: "Jasno je da svatko razuman želi što brži i potpuni oporavak gospodinu Račanu, i svi pretpostavljamo da je njegovo zdravstvenio stanje možda i teže nego što se to prikazivalo. Očito je da on i njegova obitelj predmnijevaju da je borba za političke interese drugorazredna u odnosu na borbu za vlastiti život. Odluka je fer i prema  cjelokupnoj hrvatskoj javnosti, jer svima je nakon njegov zadržavanja po zagrebačkim bolnicama bilo jasno da su mali izgledi da će se on vratiti politici istim intenzitetom kojim je u njoj do sada sudjelovao", zaključuje Kajin.

Sada je potrebno da opozicija, smatra potpredsjednik IDS-a, učini sve što je u njezinoj mogućnosti da u državi dođe do promjene vlasti: "U SDP-u su to dužni Račanu. Sada trebaju jednako fer nastupima učiniti sve što je u njihovoj moći da dođe do promjene vlasti jer ovakav HDZ nije teško poraziti. SDP-ov nastup treba biti obećavajući i da se sve što manje svodi na neka pretjerivanja, nego da se ponude solucije koje zaista drže vodu", kaže Kajin, a na upit smatra li da je Račanova bolest utjecala na popularnost SDP-a, odgovara:

"Utjecala je na popularnost, ne samo Račana, nego i SDP-a. No, kada se uđe u izbornu utrku, nitko više neće imati nikakve prednosti, jedina prednost će biti građanstvo koje, ja se nadam, želi da dođe do promjene vlasti", zaključuje Kajin.

B.S.

Pročitajte više