Kajin: Šteta za stotine tisuća građana po novom izračunu mirovina

POTPREDSJEDNIK IDS-a i saborski zastupnik Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinare u Rijeci ustvrdio da bi stotine tisuća ljudi bilo oštećeno ukine li Vlada dopunsko zdravstveno osiguranje i uključi li dodatak od 100 kuna plus šest posto u mirovinsku osnovicu.

Govoreći o najavama Vlade da bi ukinula dopunsko zdravstveno osiguranje, ali osobe starije od 65 godina oslobodila plaćanja participacije za zdravstvene usluge, Kajin je upozorio da je 43 posto umirovljenika mlađe od 65 godina.

Ako se dodatak od stotinu kuna uključi u mirovinsku osnovicu, a ne povećaju se granični iznosi, bit će oštećene najsiromašnije skupine umirovljenika, tvrdi Kajin. Naime, mnogima od onih koji primaju zaštitni dodatak na minimalne mirovine s uključenjem 100 kuna dodatka u osnovicu mirovina bi i dalje bila ispod minimuma koji se dopunjuje samo do određena iznosa. Za IDS nisu upitni tih 100 kuna plus šest posto, ali smatra da bi bilo poštenije linearno povećati mirovine za sve, drži Kajin.

Hrvatski vanjski dug je, po njegovim riječima, "u prva dva mjeseca nove vlasti povećan za 1,5 milijarde dolara te će do kraja mandata nadmašiti 35 milijarda dolara". Rekao je da će država to moći podnijeti, ali da će teže pronalaziti devize za otplatu zajma za financiranje robnog manjka, koji je 2003. nadmašio osam milijarda dolara.

Istaknuo je da jedino Istarska županija u Hrvatskoj više izvozi nego uvozi te da se ne treba čuditi što Vlada podupire neke istarske razvojne projekte, znajući da IDS nikada neće poduprijeti HDZ.

Pročitajte više