Kajin: Svi su znali za parafiranje sporazuma s Austrijom

POTPREDSJEDNIK IDS-a Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinstvo u Rijeci kazao je da bi šteta od posljedica parafiranja sporazuma o povratu imovine Austriji bila neusporedivo manja ili je ne bi ni bilo da su oporbene stranke reagirale na vrijeme, prije mjesec i pol dana, te da je SDP čekao i tek sada reagirao.

Podsjetio je da je on u ime IDS upozoravao na to pitanje odmah nakon parafiranja sporazuma. Kajin je, govoreći o tome sporazumu, ustvrdio da je to pokušaj premijera Ive Sanadera da pridobije Austriju za "promotorstvo na putu Hrvatske k EU" . Kako je rekao, to je presedan s neprocjenjivim posljedicama zbog brojnih zahtjeva državljana drugih zemalja za povratom imovine.

Izjavu glasnogovornika talijanskog Ministarstva vanjskih poslova Pasqualea Perraciana da Italija ni s Hrvatskom ni sa Slovenijom nije potpisala nikakve ugovore o naknadi štete za imovinu talijanskih izbjeglica jer su, po Perracianiju, Osimski sporazumi potpisani sa zemljom koja više ne postoji, Kajin je ocijenio opasnim presedanom u diplomaciji.

Pročitajte više