Detalji testiranja djece: Kad se uvodi, tko plaća, kako će to izgledati...

USKORO se ukida samoizolacija za učenike, a uvodi se samotestiranje svaki ponedjeljak.

To je jutros na N1 televiziji najavio Božo Pavičin, savjetnik ministra obrazovanja.

 

Mjera će se početi primjenjivati kada Ministarstvo za to pribavi potrebnih 3 milijuna testova.

Samotestiranje bi se provodilo kod kuće brzim antigenskim testovima, rezultate bi školi prijavljivali roditelji, a škole bi osigurale i predale roditeljima dovoljnu količinu testova za mjesec dana testiranja.

Provođenjem mjere samotestiranja u potpunosti bi se ukinula obveza samoizolacije za učenike koji su u školi bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a nemaju simptome bolesti i imali su negativan rezultat testa. Time bi se, ističu iz Ministarstva, povećalo praćenje nastave u školi, odnosno po modelu A za sve učenike, osim za oboljele od covida-19, odnosno pozitivne.

No kako će sve skupa izgledati?

Pavičin je o tome govorio za HRT.

"Bitno je reći da se radi o mjeri ukidanja samoizolacije za učenike. Dakle, to je cilj, to je osnovni problem s kojim se mi susrećemo već duže vrijeme, a pogotovo s pojavom ovog novog soja omikrona, jer je povećani broj djece u samoizolaciji", rekao je Pavičin za Dnevnik HTV-a dodavši kako to ne znači da su oni samo na online nastavi, nego su zatvoreni u kućama i ne mogu se baviti niti slobodnim aktivnostima niti se družiti sa svojim vršnjacima.

Osim što im pati usvajanje znanja putem online nastave, jer ona nikako ne može zamijeniti fizički nastavu u učionici, pati im i njihov, za mentalno zdravlje važan, društveni život - dodaje.

"Što je pogubno za djecu u toj dobi. Dakle, kao jedan od uvjeta da bi se takva mjera donijela, da bi se samoizolacija za učenike ukinula, od epidemiologa smo dobili uvjet da se ta djeca moraju testirati", dodao je.

Djecu testiraju roditelji

No kako će to izgledati u praksi? Djecu će kod kuće testirati roditelji.

Predviđeno je da će se djeca testirati ponedjeljkom, i to ne u školi, pojasnio je.

"Predviđeno je samotestiranje od strane njihovih roditelja koji onda u bilježnici djece, kao što je prije bila temperatura, upisuju ako je nalaz negativan, a ako je nalaz testa pozitivan, onda javljaju razredniku i liječnicima kako bi išli dalje u proceduru", rekao je Pavičin.

Ostaje zasad nejasno što ako roditelj ne napravi test ili ne javi školi rezultate.

Za N1 je Pavičin kazao kako nema razloga da roditelj lažira rezultat.

"Nema nikakvih razloga zbog čega bi netko lažirao rezultat. Najviše štete rade svom djetetu ako se neće testirati", rekao je.

Roditelji koji ne žele da njihovo dijete bude uključeno u samotestiranje kod kuće, neće u školi preuzimati testove, a u slučaju pojave zaraze u razredu, tom će djetetu biti izrečena mjera samoizolacije, kao i do sada, izvijestili su iz Ministarstva.

Testove nabavlja škola, trošak je oko 20 milijuna kuna mjesečno

Testovi bi se, kaže, nabavljali preko škole.

Procjenjuju da bi se radilo o nešto manje od tri milijuna testova za mjesec dana provođenja ove mjere.

"Testovi bi se distribuirali po školama prema količinama. Za svaku pojedinu školu, ovisno o broju učenika, četiri puta mjesečno, plus još određene količine testova, koji bi ostali u školi ako se pojavi pozitivan učenik u nekom razredu, pa se i taj razred ponovno mora testirati", kaže Pavičin.

Teško im je, kaže, u ovom trenutku procijeniti vrijednost odnosno koliko će stajati testovi.

"Naša procjena, sigurno ne više od dvadeset milijuna kuna za mjesec dana provođenja mjere", rekao je.

"Dakle, ono što će se promijeniti je da će zdrava djeca ići u školu, a bolesna će ostati kući. Sada imate dosta zdrave djece koja stoje kući, ne idu nigdje. Dakle, to je ono osnovno što će se promijeniti kroz testiranja. Trenutno imamo oko dvanaest tisuća pozitivnih učenika, a procjene su da imamo više od trideset tisuća učenika u samoizolaciji.

A nažalost, ne stignu se svi registrirati službeno u registar samoizolacije zbog toga što cijeli razredi zbog dva slučaja, ako se pojave u jednom razredu, završe u samoizolaciji, pa se ne stignu evidentirati. To je ono što mi želimo - da se ta djeca, koja su sada trenutno u samoizolaciji, a negativna su i zdrava, vrate u škole i vrate u svoje društvo, u svoje slobodne aktivnosti", kazao je.

Pročitajte više