Opasan trenutak na Bliskom istoku. "Crvena linija je nestala. Izrael ima puno opcija"

Foto: EPA

U danima nakon smrtonosnog izraelskog napada na kompleks iranskog veleposlanstva u Siriji ranije ovog mjeseca, jedina su pitanja bila kako i kada će Iran odgovoriti. Teheran je svoj odgovor dostavio u subotu navečer zračnim napadom bez presedana koji je pokrenut izravno s iranskog tla, eskalirajući regionalne napetosti na novu razinu, piše u analizi CNN.

Iranska revolucionarna garda (IRGC) objavila je da je ispalila desetke dronova i projektila prema Izraelu; izraelski je dužnosnik rekao da je broj dronova veći od 100. 

Prvi napad na Izrael s iranskog teritorija

Lansiranje je označilo prvi napad koji je na Izrael pokrenut s iranskog teritorija. Dvije zemlje su neprijateljske države, ali nijedna nikada nije pokrenula izravan i otvoren napad na tlo druge - iako se izraelski udar 1. travnja na iranski konzulat u Damasku dogodio na onome što se tehnički smatra suverenim iranskim teritorijem.

Režim je 12 dana obećavao osvetu, a vrhovni vođa Ali Khamenei pojavio se pred gomilom s puškom dok je obećavao osvetu. Američki dužnosnici očekivali su da će iranski odgovor biti kalibriran kako bi se izbjegao sveobuhvatni rat, ali Teheran se također nastoji ponovno potvrditi kao regionalna sila.

Iako se šteta od napada tek treba utvrditi, opseg lansiranja i njegova transnacionalna ruta već su doveli regiju do ruba, a svaki pogrešan korak mogao bi imati kataklizmične posljedice.

Izrael je već obećao odgovoriti. "Odredili smo jasno načelo: Tko god naudi nama, mi ćemo naštetiti njima", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u subotu navečer dok su dronovi letjeli prema njegovoj zemlji.

Koliko je moguć izraelski napad na Iran?

Harley Lippman iz Američko-izraelskog odbora za javne poslove, rekao je za Sky News da je "crvena linija" između dviju zemalja sada nestala, otvarajući put izraelskom napadu na Iran.

"Budući da je Izrael napadnut i budući da više nema crvenih linija, Izrael može napasti Iran", rekao je.

"Možda će biti iznenađeni iranskim napadom i možda neće pokrenuti veliki napad, ali Izrael ima puno opcija. Jedna je učiniti nešto odmah, neki predviđaju da će uzvratiti deset puta jače. Druga je opcija napad na iranska nuklearna postrojenja. Sumnjam da je to nešto o čemu će se raspravljati u Izraelu. Mislim da Izrael mora odgovoriti na snažan način i hoće", kaže Lippman.

BBC: Daljnja eskalacija doista će odvesti regiju u opasno područje

Napad koji Iran izvodi na Izrael je opsežniji nego što se možda očekivalo, piše u svojoj analizi BBC.

No, bilo je neizbježno da će Teheran morati odgovoriti na napad na svoj diplomatski kompleks u Siriji. To je možda bila namjera Izraela - prisiliti Iran da izađe iz svoje zone komfora i oslanjanja na regionalne posrednike kako bi doveo u pitanje izraelske i američke interese u regiji, piše BBC.

Izrael sada ima loptu u svom dvorištu i pitanje je koliko će snažno uzvratiti Iranu, kojemu nedostaje sofisticirani sustav protuzračne obrane kakav imaju Izraelci.

Daljnja eskalacija doista će odvesti regiju u opasno, neistraženo područje, zaključuje BBC.

Pročitajte više