Kako desničarski mediji rade budalu od Bidena

Screenshot: Fox News

JOE Biden je imao još jedan u nizu gafova. Ili se barem tako čini. Naime, američki predsjednik je tijekom jučerašnjeg govora u Coloradu rekao da je njegov sin Beau "izgubio život u Iraku". 

"Kažem ovo kao otac čovjeka koji je osvojio Brončanu zvijezdu, medalju za istaknutu službu, i izgubio život u Iraku", rekao je Biden, piše Fox News. Bidenov sin Beau umro je 2015. od raka mozga. No Biden je i ranije sinovu bolest i smrt povezivao s njegovom vojnom službom u Iraku.

To je naglasio čak i Fox News, inače poslovično naklonjen Bidenovom prethodniku Donaldu Trumpu i neprijateljski nastrojen prema Bidenovim demokratima. Kako piše Fox, Biden je u govoru 2019. rekao kako vjeruje da je Beau upravo zbog rata, odnosno izloženosti "jamama za spaljivanje" u Iraku obolio i kasnije umro. 

"Ja to tako mislim, još ne mogu dokazati. Beau se iz Iraka vratio s glioblastomom četvrtog stadija. Živio je 18 mjeseci znajući da će umrijeti", rekao je Biden 2019. U ožujku ove godine je spominjao jame za spaljivanje i njihove posljedice u svom govoru o stanju nacije. 

 

>> VIDEO Biden rekao da je izgubio sina u Iraku. Novi gaf ili ipak izjava ima smisla?

Bidenov sin nije umro u Iraku, ali moguće da je umro zbog služenja u Iraku

Takozvane jame za spaljivanje su u suštini naprosto bile lokacije u američkim vojnim bazama u Iraku, Afganistanu i drugim zemljama u kojima je SAD ratovao ili ima stalnu vojnu prisutnost. Otpad iz tih vojnih baza spaljivao se praktički bez ikakve zaštite za vojnike, uključujući otpad od plastike, gume, kemijskih smjesa i medicinski otpad, čije izgaranje dokazano stvara otrovni i kancerogeni dim. 

Ova opasna i neodgovorna praksa je u proteklom desetljeću uglavnom prekinuta i zamijenjena korištenjem pravih spalionica, ali američki veterani koji su oboljeli zbog izloženosti takvom dimu već se godinama bore za dobivanje odštete, odnosno invalidnine i zdravstvene skrbi. Američki Kongres je u kolovozu ove godine izglasao zakon koji to osigurava, u čemu je značajnu ulogu odigrao poznati ljevičarski komičar Jon Stewart. 

Dakle, gledano strogo faktografski, Bidenova izjava je neistinita jer njegov sin nije umro u Iraku, pogotovo ne u borbi, već u vojnoj bolnici Walter Reed u Marylandu 2015., šest godina nakon što se vratio iz Iraka. Ali tvrdnja da je njegov sin umro zbog svoje misije u Iraku je sasvim plauzibilna - a imamo razloga vjerovati da je Biden to htio reći.

Je li to onda laž, još jedan gaf na koje mnogi upozoravaju kad tvrde da je 79-godišnji Biden senilan, ili naprosto retorička figura? Odgovor ovisi o interpretaciji, baš kao s brojnim drugim situacijama u kojima je američki predsjednik snimljen, a gdje se stječe dojam da ne zna što radi ili što govori.

Taj slučaj ima još jedan aspekt - Biden je već notoran po pričama i tvrdnjama o sebi u kojima se baš i ne drži istine. To seže još u osamdesete, kad se morao i povući iz prve predizborne kampanje za predsjednika nakon što je otkriveno da je govor o svojoj supruzi plagirao od čuvenog vođe britanske Laburističke stranke, Neila Kinnocka. 

O tome je i Fox News objavio prilog ovih dana. No preuveličavanje i laganje je jedno, a senilnost drugo. Teško se može tvrditi da je Biden i lažljivac i da ne zna što govori u isto vrijeme 

Zbog gafa s pokojnom kongresnicom i Bidenovi glasači brinu za njegovo zdravlje 

Osim Fox Newsa, Bidenov navodni gaf o smrti sina prenijeli su i mnogi drugi mediji. Videoobjava konzervativnih novina Washington Examiner na Twitteru pregledana je više od 1.5 milijuna puta. 

I u tome se krije barem dio razloga za beskonačni niz objava na društvenim mrežama i u medijima, mahom onima koji naginju udesno, a u kojima je snimka redovito ili izrezana ili interpretirana tako da se nameće zaključak da je Biden dezorijentiran i neuračunljiv. Naprosto, takve objave i vijesti su vrlo popularne. 

Kako smo već pisali, neki od tih gafova su svakako zabrinjavajući i otvaraju opravdano pitanje Bidenove mentalne forme, odnosno kognitivnog opadanja - koje može, ali i ne mora biti uzrokovano demencijom. Biden nerijetko brka imena i titule, zamuckuje, krivo izgovara riječi ili se spetlja usred rečenice.  

Uostalom, prema novoj anketi Issue & Insights/TIPP Poll, čak 64% američkih ispitanika odgovorilo je da je donekle ili vrlo zabrinuto za mentalno stanje predsjednika. Među njegovim glasačima taj je postotak porastao s 39% na 52% od posljednje takve ankete dva mjeseca ranije, prenosi Daily Mail. Neshvatljivi gaf s pokojnom kongresnicom čini se kao najočitiji razlog za takav porast.

>> Je li Joe Biden i dalje sposoban za dužnost američkog predsjednika?

 

Posebnu uzbunu, ali i ismijavanje izazvalo je njegovo nedavno dozivanje Jackie Walorski, kongresnice koja je poginula u prometnoj nesreći u kolovozu.

S jedne strane, američki republikanci i konzervativci odavno optužuju medije da zbog naklonjenosti demokratima zataškavaju Bidenovo mentalno stanje - dok su Trumpovo, također upitno mentalno stanje, isticali i na veliko o njemu spekulirali. 

No u isto vrijeme, neke od tih snimki s Bidenom koje posljednje dvije godine cirkuliraju baš i nisu nedvosmisleni dokaz njegove senilnosti kakvim se na prvi pogled čine. A mediji koji ih danas tumače na najgori mogući način su, naravno, ignorirali Trumpove manje ili više rastrojene ispade i nekoherentne izjave i javne nastupe.

Od voditelja Fox Newsa Tuckera Carlsona preko popularnog desničarskog komentatora Bena Shapira i vodećeg svjetskog podcastera Joea Rogana do samog Trumpa, svi su složni: Biden je potpuno izgubljen, a mediji i ljevica to kriju. Opise kao što su živi mrtvac, mumija, marioneta i dementni starac posvuda su na društvenim mrežama.

Je li Biden na pozornici zaista izgubljen kako se čini na prvu?

Primjerice, snimku Bidena na pozornici na konferenciji Globalnog fonda u New Yorku 22. rujna protumačili su kao da se nakon govora izgubio i nije znao sići s nje. Voditeljica Fox Newsa Laura Ingraham imala je prilog o tome naslovljen "Joe Biden se izgubio na pozornici, doslovno". 

No kako piše Newsweek u svojoj provjeri činjenica, samo nekoliko trenutaka kasnije, nakon što pažljivo odrezani i plasirani isječak završi, Biden je pozvan s drugim svjetskim čelnicima na zajedničko fotografiranje na pozornici, što bi mogao biti logični razlog zašto je trapavo čekao na rubu pozornice.

Biden je, dodaje Newsweek, očito shvaćao gdje su stepenice za silazak s pozornice kada je nešto kasnije pružio ruku predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i pomogao joj da se popne kako bi se fotografirala, što se vidi na dužoj snimci.

Rukovanje sa "zrakom" ili komunikacija s publikom?

Nedavno je na društvenim mrežama postala viralna još jedna snimka na kojoj navodno poručuje Amerikancima da je najbolje što mogu napraviti da se zaštite od uragana Ian - koji je krajem rujna poharao Floridu - cijepiti se protiv covida-19. 

Ali Bidenova izjava je iz prošle godine, kada je Floridi i drugim saveznim državama također prijetio uragan, dok je u isto vrijeme val delta-soja koronavirusa harao zemljom. I američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi na svojoj web-stranici da bi cijepljenje trebalo biti dio priprema za sezonu uragana, kako bi ljudi umanjili rizik od bolesti dok su u skloništima, a dok su bolnice ionako pod pritiskom zbog uragana. 

U listopadu prošle godine također je bio predmet ismijavanja kad je održao govor u kojem se čini da je oslovio gradonačelnicu Chicaga s "gospodine gradonačelniče", iako su neki sugerirali da je mislio na načelnika Elk Grove Villagea, Craiga Johnsona, budući da se nalazio u tom naselju kod Chicaga. Treba, doduše, naglasiti da je u govoru pobrkao i Ohio i Pennsylvaniju te televiziju i telefon.

 

Još jedan primjer je Bidenovo navodno rukovanje s "duhovima", odnosno zrakom, na sveučilištu u Sjevernoj Karolini u travnju, na što je aludirao i Rogan. Ako se Biden stvarno pokušao rukovati s nepostojećim ljudima, to bi svakako bio prilično snažan signal da boluje od demencije. 

Rukovanje sa "zrakom" ili komunikacija s publikom?

No je li to stvarno napravio? Na snimci vidimo da se nakon što završi govor okreće udesno i pruža ruku naprijed - ali isto tako vidimo da gleda prema publici koja mu plješće i obraća joj se. To zatim čini i na drugoj strani pozornice i razgovara s ljudima u publici.

Politifact u svojoj fact-check analizi također ističe da se to puno jasnije vidi iz drugog kuta kamere. I zaista, tu izgleda da rukom potiče publiku da ustane, a ne da se s nekim pokušava rukovati.

Još jedan takav primjer tendencioznog tumačenja ne bi li se Bidena prikazalo kao biljku je onaj kad je dao kemijsku olovku kojom je potpisao zakon kongresniku do sebe. Bidenov zbunjeni izraz lica, dok mu kongresnici plješću, sugerira da ne zna što radi, što su spremno iskoristili njegovi kritičari. No predsjednik je dao olovku kongresniku Joeu Manchinu za što je imao dobar razlog - njegov je glas bio ključan za usvajanje završne verzije zakona za smanjenje inflacije. 

Kao još jedan navodni dokaz da Biden nema pojma što radi izvlače se slučajevi kad bi, čitajući govor s telepromptera, rekao i "kraj citata". U jednoj prigodi prošle godine čak je rekao "kraj citata, ponavljam/ponovi rečenicu", opet, uz opće ismijavanje kritičara. 

Biden nije radio kognitivni test koji je Trump prošao

Ali kako piše Newsweek, Biden je i na početku citata rekao "citiram" što nije neuobičajeni način da govornik da do znanja da čita nešto u navodnicima. U drugoj prigodi je, doduše, rekao i "ponavljam rečenicu". 

Znači li to da je bezumno ponavljao upute s telepromptera? Možda jest, a možda i nije. Portal FactCheck.org piše kako je i ranije u istom govoru koristio istu frazu kad je htio nešto posebno naglasiti, što i inače često radi. 

Oko pojedinačnih slučajeva Bidenovog navodnog gubljenja i buncanja se, dakle, može raspravljati, kao i o njegovoj sposobnosti za obnašanje dužnosti. Znakovito je da Biden, unatoč sve glasnijim pozivima republikanaca, nije obavio kognitivni test kakav je riješio Trump dok je bio predsjednik.

No u isto vrijeme, želimo li pokušati objektivno sagledati Bidenovo mentalno stanje, a ne izvlačiti najgori zaključak na temelju selektivnih primjera, treba uzeti u obzir i njegove intervjue poput onih za 60 Minutes i CNN. Biden u njima zvuči prilično suvislo i artikulirano, čak i svježe - barem za nekoga tko će uskoro napuniti 80 godina. 

Na pitanje voditelja 60 Minutesa, Scotta Pelleyja, što kaže onima koji su zabrinuti da nije sposoban za posao, Biden je prkosno odgovorio: "Gledajte me. Bogami, to je sve što mislim. Gledajte me."

Jedno je sigurno - i Amerika i svijet će ga nastaviti gledati i tražiti znakove njegove eventualne senilnosti. Pogotovo u nikad napetijoj geopolitičkoj situaciji u kojoj postoji realna opasnost da ruska invazija na Ukrajinu preraste u nuklearni sukob. 

Pročitajte više