Kako digitalizirati poslovanje kroz mobilne tehnologije

Foto: PR

DOK mobilne aplikacije svakodnevno koristimo u privatne svrhe, poslovni svijet još uvijek kaska za tim trendom. Velike su korporacije digitalizirale dobar dio svojih svakodnevnih procesa u svrhu povećanja efikasnosti, ali malo je onih koji su u tome prepoznali sve mogućnosti mobilnih tehnologija.

Mobilnost, dostupnost i svestranija primjena mobilnih aplikacija upotpunjuje digitalni proces tamo gdje klasičan softver i web aplikacije ne dopiru. Taj potencijal je prepoznao The Swiss Digital, tvrtka sa sjedištem u Švicarskoj čiji tim djeluje u Zagrebu, Varaždinu i Osijeku, te savjetuje velike korporacije u primjeni mobilnih tehnologija na njihovo poslovanje.

Mobilna aplikacija unaprjeđuje opskrbni lanac

„Primjer mobilnog rješenja kojeg volim istaknuti je vlastito razvijeni sustav za usmjeravanje pomoću iBeacona (Bluetooth protokol koji je razvio Apple)“ govori Maroje Ljutić, direktor The Swiss Digitala. Takvo rješenje je primjerice veoma korisno u logističkoj i opskrbnoj industriji.

U najveće kontejnerske luke tijekom sati najživljeg prometa prođe i po nekoliko tisuća kamiona. Prije su vozači kamiona morali parkirati pred terminalom i fizički odlaziti po tzv. «routing ticket» pa su zastoji i čekanja znali dosegnuti i do sat vremena. Danas vozači pri ulasku dobiju obavijest putem iBeacona da pripreme svoje rute preko mobilne aplikacije i pomoću nje se autoriziraju za ulazak u terminal gdje ih iBeacon sustav usmjeravaju prema točki iskrcaja i ukrcaja robe.

Takvo mobilno rješenje smanjuje nekoliko stotina sati čekanja na dan, a još bitnije, optimizira opskrbni lanac tamo gdje teretne luke dostižu svoje granice kapaciteta.

Mobilne aplikacije kao odgovor na koronakrizu

Početkom prošlog desetljeća vladala je „zlatna groznica“ za mobilnim aplikacijama, ali nikad nisu ostvarile svoj potpuni potencijal u poslovnom svijetu.  Koronakriza značajno je utjecala na poslovanje korporacija te za njihov opstanak nužno je restrukturiranje radnji i procesa.

Nakon prvotnog šoka potražnja za digitalnim rješenjima i pogotovo mobilnim aplikacijama znatno je porasla. Mobilne aplikacije su idealne za terenski posao nevezan uz računalo jer digitaliziraju radnje već na mjestu događaja, te omogućuju tok informacija u stvarnom vremenu.

Specijalizirana za razvoj individualnih softverskih rješenja s fokusom na mobilne i nove tehnologije, The Swiss Digital je tvrtka koja realizira sve zahtjeve klijenata uz pružanje što boljeg korisničkog iskustva, te je idealan poslovni partner u novoj eri digitalnog.

„Većinu softverskih proizvoda razvili smo za poslovni sektor. Uz logističku industriju, imamo iskustvo rada za tvrtke u građevini, energetici i medtech industriji, kao i u turizmu. Radili smo projekte za kompanije kao što su IKEA, Samsung Mobile, BOSCH, RTL, Švicarske željeznice SBB, Sika i Toyota. Kao najveći adut naspram drugih softverskih tvrtki, naši zaposlenici ističu rad na raznolikim projektima s najnovijim tehnologijama i zanimljivim klijentima“, navodi Ljutić.

Hrvatski stručnjaci su traženiji nego ikad

Hrvatska ima talentirane i tehnički nadarene ljude, zapadnjački mindset i prometno je izvrsno povezana. Sve više stranih firmi prepoznaje taj potencijal i otvaraju vlastite razvojne centre u Hrvatskoj, zbog čega postaje sve teže pronaći kvalitetne programere.

„Trenutno tražimo nekoliko Java i Angular developera za rad u uredima u Zagrebu, Varaždinu ili Osijeku. Do kraja godine planiramo zaposliti oko 20 novih inženjera za potrebe nadolazećih projekata“, dodaje Ljutić. Više informacija o traženim pozicijama može se pronaći na linku: https://jobs.theswissdigital.ch.
 

Pročitajte više