Kako je došlo do toga da Mariupolju ozbiljno prijeti epidemija kolere?

Foto: EPA

MINISTARSTVO obrane Velike Britanije objavilo je jutros dnevne obavještajne podatke o ratu u Ukrajini te istaknulo da Mariupolju prijeti epidemija kolere. BBC je pokušao objasniti kako je uopće došlo do toga. Lučki grad na jugu Ukrajine pao je u ruke ruskih snaga prošlog mjeseca, nakon duge bitke koja je završila tako što su ukrajinski borci tjedne proveli skriveni u gradskoj čeličani Azovstal.

Ukrajinski dužnosnici procjenjuju da su deseci tisuća ljudi, uključujući djecu, mogli biti ubijeni u Mariupolju. A više od 1000 ukrajinskih vojnika zarobljenih u gradu navodno je prebačeno u Rusiju. Moskva je u svibnju tvrdila da se ukupno 2439 boraca predalo u posljednjim danima obrane Azovstala.

Mariupolj su branili Britanci Aiden Aslin i Shaun Pinner i marokanski državljanin Brahim Saaudun, koji su jučer osuđeni na smrt na sudu koji su vodili proruski pobunjenici.

Kako je uopće došlo do rizika od epidemije kolere?

Prošlog mjeseca šef samoproglašene Narodne Republike Donjeck rekao je da je 60% zgrada u Mariupolju uništeno, od kojih 20% nije moguće obnoviti. No zamjenik gradonačelnika Serhij Orlov kaže da tamo još uvijek živi 100.000 stanovnika.

Razgovori o mogućem izbijanju kolere u gradu proširili su se posljednjih dana, a rizik od zaraze predstavlja činjenica da su mnoga tijela još uvijek zakopana pod ruševinama, dok je kanalizacija navodno kontaminirala glavne vodoopskrbne lance.

Petro Andriuščenko, savjetnik gradonačelnika, rekao je u ponedjeljak na ukrajinskoj televiziji da se humanitarna situacija u Mariupolju pogoršava, s nestašicom hrane i vode, te istaknuo da je zatvaranje grada "najciničniji" način borbe protiv bilo kakve epidemije.

"Nemam riječi. Samo bijes"

U svojoj objavi na Telegramu rekao je da su okupacijske ruske snage pronašle stotine tijela u ruševinama uništenih zgrada u Mariupolju, opisujući situaciju kao "beskrajnu karavanu smrti". No u naknadnom postu jučer Andriuščenko je rekao da su pretrage u okrugu Lijeva obala prestale: "Okupatori su konačno počeli s rušenjem kuća, tijela ubijenih ispod ruševina više ne traže."

Rekao je da se nikada neće saznati koliko je stanovnika Mariupolja umrlo i još uvijek su pod ruševinama - jer bi bili zakopani među smećem na odlagalištima. "Nemam riječi. Samo bijes", zaključio je.

Pročitajte više