Kako je Karamarko pojačao POA-u šogorom koji je civilno služio vojni rok i pritom primao plaću

Foto: FAH

POČETKOM 2005. godine tadašnja POA osnažena je suprugom sestre Ane Karamarko. Podsjetimo, tada je tom tajnom službom ravnao upravo Tomislav Karamarko. Dolazak mladog diplomiranog pravnika iz Državnog odvjetništva iznenadio je obavještajnu zajednicu u Splitu jer je novopečeni agent netom prije transfera zbog priziva savjesti civilno odslužio vojni rok.

Skandal u Državnom odvjetništvu

I s tim je ispao problem. Ustanovilo se, naime, da je za vrijeme civilnog služenja vojnog roka u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu primao plaću savjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu. 

Izbio je veliki skandal, Mladen Bajić smijenio je tadašnjeg šefa općinskog tužilaštva, a i sam je bio izložen popriličnim neugodnostima jer mu je splitski odvjetnik Željko Lubina sastavio optužni prijedlog zbog ove afere. Uredujući sudac je čak mislio i zatražiti skidanje imuniteta kako bi se presudilo glavnom državnom odvjetniku.  

Karamarko: Agenti ne moraju nositi oružje 

Sve to, međutim, nije bilo od nekog većeg značaja za premještaj Karamarkovog šogora u tajnu službu. Sigurnosnu provjeru prošao je bez problema unatoč tome što se o aferi pisalo u pojedinim medijima. Tekst je osvanuo i na stranicama Jutarnjeg lista, što mora da je izazvalo veliku konsternaciju kod Ane Karamarko, u to doba šefice marketinga EPH. 

Novinarima koji su se zanimali za taj slučaj, Karamarko je odgovorio da za pripadnike POA-e nije propisano da moraju služiti vojni rok te da je POA civilna sigurnosna služba. Agenti nemaju policijske ovlasti, a oružje mogu upotrijebiti iznimno u slučaju zaštite vlastitog i života drugih osoba, pisao je Karamarko. Istaknuo je i kako nije propisano da službene osobe moraju nositi oružje. Za familijarne veze, koje u to vrijeme nisu bile poznate, nitko ga nije pitao.

Uspješna 2005: Karamarko na početku godine zaposlio šogora, a na kraju uhvatio Gotovinu

Karamarko je tu 2005. godine uspješno završio hvatanjem generala Gotovine. Dogodine je POA postala SOA, a nakon dvije godine Karamarka je za ministra unutarnjih poslova postavio Ivo Sanader. Prošle su još dvije godine pa je Karamarko hvatao Sanadera, a onda je za još dvije postao predsjednik HDZ. Badžo je i dalje u centrali.

 

Pročitajte više