Kako je moguće da pekare rade nedjeljom, a kruh moramo kupovati na pumpama?

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Zakon o trgovini koji ograničava rad nedjeljom usvojio je i Ustavni sud, no ipak su se neki trgovci uspjeli snaći tako što su pronašli rupu u zakonu pa su svoje male trgovačke objekte prenamijenili u ugostiteljske. Primjer tomu je niz pekara koje su se prenamijenile u fast foodove ili ugostiteljske objekte. Unatoč tome, nije im dozvoljeno prodavati kruh teži od 250 grama pa prodaju pretežito peciva (osim u onih 16 prijavljenih radnih nedjelja), dok, s druge strane, benzinske crpke, kojima je rad dozvoljen kroz cijelu godinu, nastavljaju prodavati kruh nedjeljom.

Odvjetnik za Index: To je sve posljedica manjkavog propisivanja

Odvjetnik Danijel Pribanić kazao nam je da problem neradne nedjelje nije sustavno riješen, što pokazuje niz primjera od kojih je, kaže, najbanalniji taj što trgovine smiju organizirati inventuru ili punjenje polica s robom u nedjelju, iako taj dan trgovina ne radi za kupce.

“Sama svrha tog propisa je time upitna jer se u medijima stalno barata temama kao što je pravo prodavača na slobodan dan, pravo da budu plaćeni više. S druge strane se neradna nedjelja treba služiti radi bivanja s obitelji, socijalizacija i tako dalje”, kazao nam je.

Komentirao je i prenamjenu pekara u fast foodove koji svejedno ne mogu prodavati kruh, dok je benzinskim crpkama to dozvoljeno.

“U sredini u kojoj neradna nedjelja za trgovce nije općeprihvaćena, a to je očito cijela zemlja, tražit će se načini kako se zakonska zabrana treba zaobići. Zakon je omogućio razliku između prodaje kruha do 250 grama, što je svojstveno fast foodu, i kruha koji je teži od 250 grama, što je po zakonskom shvaćanju već pekara.

Druge razlike između fast fooda i pekare su u praksi nebitne jer se je s razvojem pekarstva razvio i koncept da pekare prodaju sendviče, salate, hamburgere i da se to sve može konzumirati u prostoru. Za benzinske postaje je situacija jednostavnija - zakon ih nije obuhvatio zabranom rada nedjeljom jer je fokus bio na tome da se trgovine robe široke potrošnje i odjeće zatvore, a ne da se zabrani rad.

To je sve posljedica manjkavog propisivanja, ali problem nije samo u konkretnim člancima zakona, nego u tome što nije dobro postavljen u kontekst”, kazao nam je Pribanić.

Riječki pekar prenamijenio svoju pekaru u fast food. “Morao sam zaštititi radnike od otkaza”

Vlasnik pekarnice Arena u riječkom naselju Turnić Lulezim Qenaj preregistrirao je pekarnicu u fast food kako bi mogao raditi i nedjeljom. Kazao je kako je odlučio iskoristiti zakonske mogućnosti i osnovnoj djelatnosti pekarnice dodati i djelatnost fast fooda te tako spasiti posao, zaštititi radnike, spasiti sva radna mjesta, a građanima omogućiti da mogu kupovati svježe pekarske proizvode nedjeljama i blagdanima, tijekom cijele godine.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL 

“Da to nismo učinili, pola radne snage morali bismo otpustiti. Ponudili smo radnicima mogućnost da oni koji mogu i žele rade i noću, nedjeljom i praznicima, ali ih za to dodatno plaćamo, a oni koji to ne žele i ne mogu, također su imali pravo izbora", rekao je za Novi list Qenaj. 

No iako će smjeti raditi nedjeljom, neće smjeti prodavati kruh. Kako je objasnio, smjet će prodavati kruh težine do 250 grama te peciva do te gramaže i ostale proizvode koje imaju u ponudi - sokove, mlijeko, jogurte.

Pan-pek godinama radi kao pekara i kao ugostiteljski objekt

Njegova pekara nije jedini primjer. Pan-pek u svojem maloprodajnom lancu ima i dio trgovina koje posjeduju dvojnu registraciju djelatnosti odnosno registrirani su za djelatnost trgovine i za djelatnost ugostiteljstva, sukladno Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti. Oni ovako, kažu, posluju godinama.

Kazali su nam da je riječ o objektima u kojima se poslužuju hrana i piće koji se mogu odmah konzumirati, kao što su sendviči, bureci, pizze te kave i ostali napitci, što predstavlja oko 65 posto ukupne ponude proizvoda.

“Spomenute trgovine na takav način su registrirane od svog početka rada, točnije od najstarije, prije 27 godina do najmlađe prije tri godine, odnosno davno prije posljednjih izmjena Zakona o trgovini koje reguliraju rad nedjeljom. U skladu s razvojnom strategijom te potrebama i očekivanjima kupaca, Pan-pek kontinuirano proširuje ponudu kako bi kupcima ponudili što više proizvoda koji se pripremaju svježi u samom objektu te ih stoga, u skladu sa zakonskim odredbama, mogu odmah i posluživati za direktnu konzumaciju.    

Napominjemo da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja potvrdilo Pan-peku da se izmijenjeni čl. 57. st. 2. i 4. Zakona o trgovini kojim se od 1. srpnja 2023. zabranjuje rad trgovina nedjeljom, osim 16 nedjelja godišnje koje trgovac odredi kao radne, ne primjenjuje na ugostiteljske objekte. U skladu s tim, Pan-pek trgovine s dvojnom registracijom bez ograničenja mogu obavljati djelatnost ugostiteljstva. To istovremeno znači da se nedjeljom u takvim trgovinama ne smiju prodavati proizvodi koji su regulirani Zakonom o trgovini, kao što je, primjerice, kruh”, kazali su nam iz Pan-peka.   

Foto: Neva Zganec/PIXSELL 

Zagrebački poduzetnik u kafiću nedjeljom prodaje peciva

Jedan zagrebački poduzetnik koji ima pekaru i kafić kazao nam je da svoju pekaru nije prenamijenio, već da su od početka poslovanja prije deset godina imali registriranu i trgovačku i ugostiteljsku djelatnost za objekt. 

“Nedjeljom ne prodajemo kruh, ali prodajemo pecivo. Vlada je donijela ovaj zakon, a da prethodno uopće nije ispitala tržište niti je sve činjenice uzela u obzir. Dozvolili su rad benzinskim postajama i trgovinama na kolodvorima. Samim time su zakinuti svi drugi koji ne smiju prodavati kruh nedjeljom”, kazao nam je. 

On u sklopu svoje pekare ima kafić koji radi nedjeljom, kada se u njemu mogu kupiti peciva.

“Inače, kada smo radili, prodavali smo peciva kao fast food, a kruh u sklopu trgovine. Velik broj pekara je preko noći prenamijenjen u fast foodove i upitno je ispunjavaju li uvjete za to. Mi smo više kafić nego pekara i zato imamo rješenje za rad jednoga i drugoga. 

Oni koji su prenamijenili svoje pekare u fast foodove ne smiju prodavati proizvode teže od 250 grama pa me zanima kako onda preko tjedna rade kao pekara, a nedjeljom kao fast food. Tu je jako puno nepravilnosti”, kazao nam je.

Fokus: Podržavamo svako nastojanje da se zaobiđe Zakon o zabrani rada trgovina

Izmjene Zakona o trgovini osporavali su mali trgovci i obrtnici, Udruga Glas poduzetnika te stranka Fokus. Davor Nađi iz Fokusa kazao nam je da njegova stranka podržava svako nastojanje da se zaobiđe Zakon o zabrani rada trgovina nedjeljom, koji smatra diskriminatornim.  

“Taj zakon je diskriminatoran, a nije srušen na Ustavnom sudu samo zahvaljujući tome što je Ustavni sud odlučio štititi HDZ umjesto da štiti Ustav. Rezultati tog zakona su da se male obiteljske trgovine zatvaraju, pekarnice se pretvaraju u fast foodove pa ne prodaju kruh, a benzinske postaje i samoposlužni aparati imaju rast prodaje, uključujući i prodaje kruha.

Stoga podržavamo svaki napor da se minimizira šteta od tog zakona, pa i zaobilaženje zakona na sve legalne načine, do trenutka dok se taj loš i diskriminatoran zakon ne ukine. A mi ćemo ga ukinuti ako budemo dio buduće vladajuće većine nakon izbora”, kazao nam je.

"Pekarama se brani prodaja kruha, a može ga se kupovati na benzinskima. To je suludo"

Hrvoje Bujas iz Glasa poduzetnika nam je kazao kako su oni od početka tvrdili da je ovaj zakon diskriminatoran i loš. “Usudio bih se reći da je ovaj zakon sulud, što se vidi upravo na primjeru pekara koje nedjeljom ne smiju prodavati kruh, dok ga se u isto vrijeme može kupovati na pumpama. 

Pojedini poslodavci rade dodatak svojoj djelatnosti pa postaju ugostiteljski objekti jer očigledno postoji potražnja za njihovim radom nedjeljom. Pekari nedjeljom prodaju pecivo i kavu, a ne smiju kruh, što je dodatni apsurd. Nama ne smeta što se kruh može kupiti nedjeljom na benzinskoj postaji, ali nam je sporno da se to isto brani pekarima”, kazao nam je Bujas.
 

 

Pročitajte više