Kako je Vasin kum mogao znati za tajnu istragu?

Foto: Pixsell/Patrik Macek/Sanjin Strukic

VOZAČ potpredsjednika vlade Tomislava Tolušića uhićen je jer je, smatraju istražitelji, Franji Vargi osumnjičenom da je za Mamića falsificirao SMS-ove dojavio da ga policija ima na nišanu. Blaž Curić, vozač potpredsjednika vlade, znao je da se Vargi sprema hapšenje pa ga je upozorio da uništi hard diskove. Znao je dovoljno o tajnoj istrazi da upozori svog kompanjona. Imao je informacije koje ni na koji način nije smio imati.

Dvije moguće verzije, obje su loše

U cijeloj priči moguće su dvije verzije.

Prva vodi prema Milijanu Brkiću, dosad moćnom hadezeovcu s izvrsnim vezama u obavještajnoj zajednici i policiji. Brkić i Curić su kumovi i jedna škola mišljenja kaže da je Brkić instalirao Curića na mjesto Tolušićevog vozača da bi nadzirao što radi i misli ambiciozni potpredsjednik vlade. Bilo bi to jednostavno objašnjenje da ne postoji priča o Tolušiću kao zamjeni za Andreja Plenkovića.

Ta se ideja pojavila u vrijeme Afere Hotmail, kad ni HDZ-ovi moćnici nisu znali hoće li je premijer preživjeti. Tada se upravo u krajnje desnim, Brkićevim krugovima pojavila ideja o Tolušiću kao nasljedniku na stranačkom tronu. No, ni to ne objašnjava otkud vozaču povjerljive informacije o istrazi. 

Mogao ih je čuti ili od svog šefa ili od nekog drugog. Ni jedan ministar u vladi, ni premijer, ne bi smjeli imati informacije o istragama. Ni o jednoj. Naravno, nismo blesavi da vjerujemo da ih nemaju. U Hrvatskoj su visokoprofilne istrage u pravilu političke. Ili se uhićuju političari, ili su političari zainteresirani da se nekog uhiti. Dakle, Curić je od svog šefa mogao čuti da se policija okomila na Curića.

Bivše Alfe prisluškivale i Milanovića

Druga verzija, jednako vjerojatna, opet je povezana s Milijanom Brkićem, ali i s bivšim pripadnicima antiterorističke postrojbe Alfe. Kojima je pripadao i Curić. Ta je ekipa, tvrde upućeni, svojedobno preko svojih veza u obavještajnoj zajednici i policiji prisluškivala i tadašnjeg premijera Zorana Milanovića.

Bilo je to usred migrantske krize kada je Milanović, zatvorivši granicu prema Srbiji, ekipi prekinuo poslove. I nisu bili sretni zbog toga. Bivše Alfe su bile duboko uključene u tu operaciju, a informacije su dijelile s vrhom HDZ-a. Nije nemoguće da je Curić na privremenom radu vozača zadržao kontakte s obavještajnim podzemljem. I da je dilao informacije. Sam ili pod političkom zaštitom.

Kompromitiran represivni sustav

I jedna i druga verzija, a treće nema, govore da je represivni aparat u Hrvatskoj duboko kompromitiran. Mjere praćenja i prisluškivanja Varge bile su tajne samo pet dana.

Pet dana je trebalo da se probije tajna operacije za koju nitko, osim najužeg kruga operativaca, nije smio znati. A sve govori da su osim Curića znali mnogi. U samom vrhu vlade.

Pročitajte više