Kako je zagrebački Kinez pobijedio ZAMP: "Sve plaćam, ali njima ne dam ništa"

Foto: Index

''NEMAM sa ZAMP-om nikakav ugovor i nema razloga da im išta plaćam'', rekao je za Index Wenzi Chen, vlasnik zagrebačkog restorana Mr. Chen. Vlasniku kineskog restorana uspjelo je ono o čemu hrvatski ugostitelji mogu samo sanjati - na sudu je pobijedio ZAMP, Službu za zaštitu autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja.

Sud odbio prijavu

Naime, u restoran Mr. Chen prije godinu i pol dana ušao je inspektor ZAMP-a, čuo da sa zvučnika nešto svira i zaključio da bi se ZAMP-u sigurno trebala platiti naknada. Zaposlenika je pokušao natjerati da potpiše zapisnik, ali ovaj je to odbio. Na koncu se ispostavilo - s pravom. Inspektor je podnio prekršajnu prijavu, međutim zagrebački Prekršajni sud ju je odbio.

''Za muziku koju puštam plaćam naknadu u Kini. Ne bih je ni mogao puštati da ne plaćam naknadu'', rekao je Wenzi Chen. Tvrdi da godišnje u Kini za to plaća iznos u protuvrijednosti oko 600 kuna. Za usporedbu, restoran njegovog kapaciteta ZAMP-u bi morao plaćati oko 400 kuna mjesečno, odnosno osam puta više nego što plaća agenciji u Kini. 

ZAMP nije dokazao da ima autorska prava za kinesku glazbu

''U mom restoranu se plaća isključivo tradicionalna kineska glazba na koju ZAMP nema nikakva prava'', tvrdi Chen. ZAMP, pak, tvrdi drugačije. Tvrde da imaju ugovore za autorska prava i za kineske izvođače, ali na sudu to nisu dokazali. Štoviše, ZAMP-ov inspektor nije u zapisnik unio ni koja glazba je svirala u restoranu Mr. Chen. Da je kojim slučajem pohađao tečaj iz prepoznavanja tradicionalne kineske glazbe možda bi znao zapisati što je sviralo.

Wenzi Chen na sudu nije morao dokazivati ništa. On je okrivljen i prema sudskim pravilima teret dokazivanja nije na njemu nego na tužitelju. 

Plaća pretplatu i uz svaki CD naknadu autorima

U razgovoru za Index Chen je rekao da uz svaki CD koji kupi dobije i dokumente da plaća autorska prava, a za glazbu koju pušta preko interneta plaća pretplatu od čega naknadu dobiju vlasnici autorskih prava, ako postoje. 

Sudska odluka još uvijek nije pravomoćna i ZAMP se na nju ima pravo žaliti, ali Chen vjeruje da će i na višem stupnju biti oslobođen.

Plaćam sve poreze, ali njima neću

''U Hrvatskoj plaćam sve što trebam platiti, moramo normalno živjeti i plaćati sve poreze. Godišnje platim milijune poreza, zapošljavam 20 ljudi, u 13 godina koliko imam restoran ni sam ne znam koliko sam toga platio. No nema razloga da plaćam i ZAMP-u'', rekao je Chen. Međutim, i sam je svjestan kako ZAMP i razni inspektorati znaju biti osvetoljubivi.

''Svaki mjesec dolaze u inspekcije, stalno nešto provjeravaju'', rekao je Chen.

Pročitajte više