UHLJEBISTAN

Kako Plenković štedi? Razriješio 24 pomoćnika, a onda im dao veću plaću

Ilustracija: Davorin Visnjic/PIXSELL

VLADA je prekjučer razriješila 24 pomoćnika ministara u 11 ministarstava, ali je većina njih nakon toga ubrzo dobila nove poslove. 

Novi List je analizirao promjenu nakon izmjena Zakona o sustavu državne uprave kojima su ukinuta mjesta pomoćnika ministra. 

Dakle, vlada je na zatvorenom dijelu svoje posljednje sjednice prekjučer razriješila čak 34 pomoćnika ministara u 11 ministarstava. Sve bi to bilo u redu da u tim istim ministarstvima nakon toga nije imenovano 59 ravnatelja različitih uprava. 

Otkriveno je da su 24 pomoćnika ministara, od njih 34 koliko ih je razriješeno, istom odlukom vlade imenovani na čelna mjesta upravnih organizacija, odnosno da su postali takozvani ravnatelji uprava. Što znači da je 70 posto smijenjenih pomoćnika imenovano ravnateljima uprava.

Pomoćnici ministra su politički imenovani, oni su bili državni dužnosnici i sigurnosnu provjeru nisu morali prolaziti osim ako to ne zatraži čelnik institucije u koju se zapošljavaju, odnosno ministar. Za državne službenike vrijede drukčija pravila i oni su morali proći sigurnosnu provjeru prije zapošljavanja u ministarstvima. 

Sigurnosna provjera

Još lani Ministarstvo uprave je pojašnjavalo da osim sigurnosne provjere novi ravnatelji, koji su sada službenici, moraju zadovoljiti i formalne uvjete kad je u pitanju stručna sprema i godine radnog iskustva, što su bili uvjeti natječaja, ali i da oni podliježu dodatnoj provjeri stručnih sposobnosti i vještina. Za sve to, čini se, trebalo je više od godinu dana, ali u vladi vjeruju da će tako pridonijeti profesionalizaciji i depolitizaciji uprave.

Iako se pri izmjenama zakona isticalo kako će promjene značiti i uštedu jer za razliku od državnih dužnosnika ravnatelji neće imati pravo na naknadu plaće nakon prestanka službe, pravo na životno osiguranje, a gube i pravo na reprezentaciju koju je pomoćnicima ministra odobravao čelnik tijela i nemaju pravo na naknadu za odvojeni život te pravo na smještaj, nisu ni ravnatelji loše prošli. 

Oni će zapravo mjesečno imati veća primanja nego što su ih imali kao državni dužnosnici, odnosno pomoćnici ministara. Vlada je, naime, prema sporazumima sa sindikatima u državnoj upravi u nekoliko navrata od donošenja zakona mijenjala osnovicu za izračun plaća za državne službenike. Tako bi plaća ravnatelja uprava trebala biti i do tisuću kuna u bruto iznosu veća od one koju su imali pomoćnici ministra, piše Novi List.

Pročitajte više