Kako radi robot koji je gasio požar u Zaprešiću?

Foto: Civilna zaštita/Twitter

Uzrok požara koji je u srijedu navečer planuo u tvrtki za zbrinjavanje otpada EKO-FLOR u Zaprešiću još uvijek nije poznat, službe kažu da je kvaliteta zraka dobra.

Intervencija vatrogasaca je bila vrlo teška, 200-tinjak ih je bilo na požarištu, a na početku je izmjerena temperatura bila 1600 stupnjeva.

Šest sati tijekom noći vatrogascima je pomagalo robotsko vozilo na daljinsko upravljanje. Šef Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut sinoć je u središnjem HTV-ovom Dnevniku objasnio kako on radi.

"Tamo gdje ne treba ići ili ne može ići čovjek, kao što su ovi veliki požari s velikim temperaturama i opasnostima, šaljemo stroj.

Stroj može gasiti požar, kamerom gledati što se nalazi u unutrašnjosti te svojim alatima razgrtati materijal koji je potrebno dalje gasiti.

Trenutačno imamo tri takva stroja - po jedan u Rijeci, Osijeku i Jastrebarskom - no stižu i novi.

Do kraja ove godine ova tri stroja će se nadograditi, a iduće godine ćemo dobaviti još tri ovakva stroja i tri manja stroja, plus svu onu opremu koja ide uz njega, logističku, kamione, cisterne i sve što je potrebno", rekao je Trut.

Kako je upravljati robotom?

Koliko je zahtjevno upravljati takvim strojem?

"U principu nije zahtjevno za ekipu i mene koji svakodnevno radimo s tim, koji vježbamo.

Svaka intervencija je nama nešto novo, nešto novo naučimo, tako smo i ovdje naučili.

Iz zapovjednog vozila može se u potpunosti upravljati strojem.

Najbitnije je da ne riskiramo svoj život i da napravimo posao kako spada.

Stroj ima samohlađenje kako bi i sam izdržao u požaru", rekao je za HTV-ov Dnevnik operater robotskog vozila Kristijan Josip Strahija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.