Litva se u strahu od Putina priprema za moguću rusku invaziju

Screenshot: VICE/YouTube

RASA Miskinyte iz Vilniusa provela je prošlu subotu u ledeno hladnoj šumi nedaleko od grada učeći kako prikupiti vodu iz bare uz pomoć kondoma i filtrirati je kroz pijesak, ugljen i tkaninu, te kako napraviti kuhalo od pivske limenke.

Miskinyte, 53-godišnja filmska producentica, smatra da će joj vještine preživljavanja dobro doći ako ruska vojska izvrši invaziju i njena obitelj bude prisiljena pobjeći u šumu. "Rusija je vrlo opasan susjed. Uvijek nas ciljaju."

Kako u Litvi, tako i u Latviji i Estoniji, sve su jači strahovi da Moskva, nakon što je pokazala svoju vojn moć u Gruziji, Ukrajini i Siriji, ima baltičke zemlje kao svoju sljedeću metu, piše Independent.

Ruski predsjednik Vladimir Putin već je izjavio kako se neće ustručavati zaštititi Ruse gdje god žive. S obzirom da sve tri baltičke zemlje imaju značajnu rusku manjinu, to se može shvatiti i kao prijetnja upućena upravo njima. U Litvi, zemlji koja je već iskusila rusku okupaciju, ne žele riskirati.

Vojne vježbe kao vikend-hobi i patriotska dužnost

Mladi Litavci vikendom prolaze obuku iz protupobunjeničkih operacija. Vojne vježbe su za noge  dobrodošao hobi vikendom, ali u isto vrijeme i patriotska dužnost.

Drugi, poput Miskynte, pripremaju se za izvanredno stanje. Litavska vlada izdala je na traženje ustrašenih građana priručnik za pripremu koji nudi informacije o vještinama preživljavanja i prepoznavanju ruskog naoružanja.

Kad je Rusija 2014. anektirala Krim, Miskynte je spremila osnovne namirnice i otišla na selo gdje ima kuću, za slučaj da Litva bude sljedeća. "Na selu uvijek preživiš. Tu je zemlja, tu je povrće. Tu je sve", objasnila je.

Rimvydas Matuzonis vodi obuku za gerilsko ratovanje preko vikenda. Svoje motive slikovito objašnjava izrekom s juga Litve: "Proljeće će doći, kukavice će zapjevati, a mi ćemo napuniti naše ceste leševima ruskih vojnika." Litavci su nastavili partizanski otpor Sovjetskom Savezu nekoliko godina nakon kraja Drugog svjetskog rata.

Strah od raspada međunarodnog poretka

Još jedan voditelj obuke, umirovljeni vojnik Zilvinas Pastarnokas objašnjava rizik: "Imamo granicu ne samo s Rusijom, nego i s Bjelorusijom i moramo biti svjesni da se 'mali zeleni ljudi' (kolokvijalan naziv za ruske vojnike koji ne nose vojna obilježja) mogu doći preko drugih granica ili čak iznutra."

Osjećaj ranjivosti u istočnoj Europi izazvan je sve jačim dojmom da se međunarodni poredak, koji je nekadašnjim sovjetskim satelitima donio mir i ekonomski napredak nakon kraja Hladnog rata, sada raspada. Izjava Donalda Trumpa da kao predsjednik neće bezuvjetno stati u zaštitu NATO saveznica samo je osnažila tjeskobu.

Drugi razlog je rusko premještanje trupa i balističkih projektila koji mogu nositi nuklearne bojeve glave u Kaljiningrad, rusku enklavu između Poljske i Litve.

Poljska je, među ostalim, reagirala formiranjem Teritorijalnih obrambenih snaga koje će obučiti tisuće dobrovoljaca za takozvano hibridno ratovanje kakvo Rusija vodi u istočnoj Ukrajini. Neki od njih će biti poslani da štite granično područje u blizini Kaljiningrada.

"Rusi će definitivno biti na Putinovoj strani"

No malene baltičke zemlje, čije proglašenje neovisnosti 1991. je Moskva doživjela kao poniženje, imaju više razloga za brigu. "Najbolji način da se pripremimo za rat je taj da pokažemo agresoru da smo se spremni boriti za slobodu, za svaki centimetar svog tla", kaže litavski ministar obrane Juozas Olekas.

Litavci očito dijele Olekasov stav. Prošle godine ih se toliko dobrovoljno prijavilo za vojnu dužnost da mobilizacija nije bila potrebna.

Iako etnički Rusi imaju dobre odnose s litavskom većinom, mnogi su zabrinuti da će se u slučaju rata svrstati na stranu Moskve. "Rusi će definitivno biti na Putinovoj strani. Neki su pro-litavski, ali ne mnogi", kaže Miskynte.

Rusi se pak žale zbog "anti-ruske propagande". Roman Nutsubidze, koji je u Litvu doselio s obitelji kao dijete, kaže "kako je sve u litavskom tisku predstavljeno jednostrano, da su Rusi loši dečki, da Rusi dolaze, da je Putin uvijek loš". Nutsubidze dodaje kako voli Litvu, ali da je Putin "dobar lider" koji nema razloga napasti njegovu domovinu.

Pročitajte više