Kako se rodila pa umrla ljubav između Milana Bandića i Željke Markić

FAH

POČETAK suđenja zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću u predmetu u kojem ga USKOK tereti da je pogodovao udruzi U ime obitelji Željke Markić, kojoj je besplatno ustupio gradske štandove i tako oštetio gradski proračun za 300 tisuća kuna, obilježen je brojnim razotkrivajućim pikanterijama. Između ostaloga su u sudnici pušteni tajni snimci telefonskih razgovora Bandića i njegovih suradnika, u kojima se moglo čuti kako Bandić na najvulgarniji mogući način komunicira, u jednom trenutku čak rekavši da Markić “može pušiti kurac”.

Ništa manje zanimljivo bilo je i pojavljivanje prve svjedokinje Željke Markić, koja je prvo pred sudom USKOK i DORH optužila da Bandića optužuju pod utjecajem politike, a onda je tijekom svjedočenja više puta odgovarala da se ne sjeća te da ni ne zna koliko je koštalo sve ono što je Bandić obećao platiti za njenu propalu referendumsku inicijativu Birajmo zastupnike imenom i prezimenom iz 2014. godine. 

Logika “ideje moje, novac vaš”

Vodeći se logikom “ideje moje, novac vaš”, Željka Markić je naumila promijeniti cijeli hrvatski izborni sustav pomoću, između ostaloga, sredstava iz zagrebačkog gradskog proračuna, a za to joj je trebao Bandić kojemu je u tom trenutku takva promjena itekako odgovarala, ali ju nije uopće zanimalo koliko sve to košta. To ipak nije bio njen novac, nego novac stanovnika Zagreba, kojim gradonačelnik Bandić već poslovično raspolaže kako mu padne na pamet i mimo procedura.

Na današnjem ročištu se pokazalo da je pukla ljubav između Milana Bandića i Željke Markić, ali to i znači da su nekada ovo dvoje javnih aktera vidjeli bolje dane kada je riječ o međusobnoj suradnji.

Početak političke karijere Željke Markić obilježila tuča oko starih kompjutera

Naime, Željka Markić je godinama htjela postati faktor u hrvatskom društvu i na političkoj sceni, ali joj prvi pokušaji kroz originalnu inačicu stranke Hrast, kojoj je neko vrijeme čak bila i predsjednica, nisu uspjeli. Dapače, sve je završilo tragikomičnim raskolom te ekstremističke strančice u kojoj su se posvađane frakcije potukle oko starih kompjutera. 

No, pun pogodak je bila inicijativa za raspisivanje referenduma o tome da se u hrvatski Ustav ubaci definicija braka kao isključivo heteroseksualne zajednice iz 2013. godine, kada je i na Bandićev radar došla Željka Markić, za koju je on tada govorio da “ona zna o politici i ono što sam ja zaboravio”. Bandić je očito bio impresioniran organizacijskim i demagoškim sposobnostima Željke Markić te je, vodeći se svojom standardnom praksom, odlučio pomoću gradskog novca stvoriti od nje saveznika, a njoj očito isto nije smetalo mimo javnim natječaja dobivati stotine tisuća kuna od Grada Zagreba.

Bandić je 2013. udrugi Željke Markić dao prostor u Zvonimirovoj ulici

Tako je Bandić prvo Željki Markić i njenoj udruzi U ime obitelji odobrio prostrani prostor u Zvonimirovoj ulici, nedaleko od Markićkina stana, kako gospođa ne bi trebala zamarati se navigiranjem kroz zagrebački prometni kaos dok planira nove poteze svoje desno-klerikalne udruge. Prostor je naravno dodijeljen mimo natječaja, a onda je Bandić i za portal udruge U ime obitelji Narod.hr odobrio parsto tisuća kuna. 

Prostor u Zvonimirovoj 17 koji je Bandić dao Željki Markić neko vrijeme je figurirao i kao sjedište stranke Projekt Domovina, koju je ekipa iz U ime obitelji osnovala u jesen 2015. U međuvremenu je ta stranka krahirala na izborima - rezultat Željke Markić je bio naročito ponižavajući, dobila je tek 1700 preferencijalnih glasova u 2. izbornoj jedinici - te je stavljena u mirovanje.

Bandić je odlučio plaćati režije udrugi Željke Markić jer njena udruga "radi na dobrobit cijelog društva"

Željki Markić i njenoj udruzi nije bio dovoljan samo gradski prostor koji su na korištenje dobili krajem 2013. te su se 2014. obratili i Bandiću da im za taj prostor plati režije, na što je on također pristao. Bandićeva odluka objavljena je i obrazložena na službenoj stranici Grada Zagreba u sklopu Akata gradonačelnika. Svoju odluku Bandić je objasnio tvrdnjom da udruga U ime obitelji “radi na dobrobit cijelog društva”.

U to zlatno doba suradnje Milana Bandića i Željke Markić moglo se primijetiti i da propagandni portal njene udruge U ime obitelji ne objavljuje ništa negativno o zagrebačkom gradonačelniku, iako su se za njime vukle razne afere. Dapače, čini se da Željka Markić nije imala problema sa svim poznatim Bandićevim aferama, kao što nije imala problema s time da za svoje političke ciljeve ide lobirati u zatvor u BiH kod tada pravomoćno osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša. S druge strane, predsjedniku HSS-a Kreši Beljaku, koji ju je javno kritizirao, ne može prestati spominjati što je u mladim danima sudjelovao u obijanju jednog automobila.

On je danas optuženik, onda je svjedokinja na suđenju za pogodovanje

Ipak, ljubav između Bandića i Markić nije mogla preživjeti činjenicu da oboje po svemu sudeći imaju ega i ne uvijek kompatibilne političke ciljeve. Bandić je Markić htio kooptirati u svoj kružok podržavatelja iz zagrebačke elite, a Markić je od Bandića trebala podršku za glatko funkcioniranje svoje borbene udruge, ali nije htjela biti njegova bespogovorna saveznica i tako su se stvari među njima očito zakomplicirale, o čemu svjedoči i ono što se danas moglo čuti na sudu u Zagrebu.

Njihova suradnja je rezultirala time da je Bandić završio na optuženičkoj klupi, dok je Markić postala svjedokinja u procesu koji se bavi pogodovanjem. 

Bandić tvrdi da nije kriv, a Markić tvrdi da nema ništa sporno u tome što je ona mjesecima nakon propasti svojeg referenduma slala fakture gradskoj upravi da ih oni plate, a da ni sama ne zna koliko je to bilo novca te da je sve to zapravo politički progon. Tko im vjeruje na riječ, čini to na vlastiti rizik.
 

Pročitajte više