Kako vlada Vlada: Premijer i ministri cijeli dan punili trbuhe na domjencima diljem Hrvatske

STUDENTSKI prosvjedi uzeli su maha, jer su peti dan blokade fakulteta i drugi fakulteti diljem Hrvatske krenuli u blokade. Štoviše, zagrebački studenti prava i ekonomije organizirali su prosvjedni marš Zagrebom. S druge pak strane, sindikalci su u petoj brzini s organiziranjem svibanjskih prosvjeda, na kojima će sasvim sigurno biti i studenti. I danas su slali uzaludne poruke Vladi. Masovni prosvjed za 1. svibnja zakazala je i inicijativa "Stegnite vi svoj remen, bando lopovska". Hrvatska je i dalje pred EU porazom, blokirani smo od Slovenije, Velike Britanije i Nizozemske i u situaciji kada ćemo morati prihvatiti rješenje graničnog pitanja koje neće uključivati međunarodni sud pravde.

Nemiri i problemi na sve strane

Haag je prije dva dana ponovno javno opomenuo Hrvatsku da nisu poslali dokumente. Recesija udara, sve je više nezaposlenih, a vrlo ozbiljno postavljaju se pitanja likvidnosti. U zemlji Hrvata protestiraju i glazbenici i to radi Bajsovog Akcijskog plana prema kojem su ostali bez 50 posto pristojbi iz ZAMP-a. A što je danas radila Hrvatska vlada? Apsolutno ništa, današnji dan izgubljen je na bjesomučno poziranje pred kamerama i fotoaparatima hrvatskih novinara i presijecajući vrpce.

Evo, premijer Sanader gostio se danas kod Ivice Todorića gdje je otvorio novi pogon za proizvodnu mesa u PIK-u Vrbovec. U ugodnom društvu sa svojim prijateljem načas je zaboravio na jučerašnji telefonski razgovor sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom i uživao u pokretnoj traci na kojoj su se lelujale svinjske polovice.

Pankretić i njegovo minististarstvo danas se gostilo širom Hrvatske

Božidar Pankretić, ministar poljoprivrede također je uživao u lijepom proljetnom danu, te se zajedno sa Sanaderom i sa svojim stranačkim šefom Josipom Friščićem gostio u Vrbovcu. On je naime riješio veći dio svojih problema, jer je jučer, odgovarajući na novinarsko pitanje gdje su ti poticaji i subvencije, pozvao sve poljoprivrednike da paze kada siju. S obzirom na njegovo genijalno rješenje za loš status hrvatskog seljaka, valja primijetiti kako je valjda tako i zaslužio današnji dan odmora.

Inače ministar je tako genijalno riješio problem da se i Stjepan Nikolčić, državni tajnik ministarstva poljoprivrede, otisnuo u Sinj gdje je presjekao vrpcu na sajmu pršuta.

Šimonović presjecao vrpcu u Sisku

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović također danas je bezbrižno otišao u Sisak. Ondje je naime otvorio odsjek za maloljetne osuđenike te je sasvim prigodno u ugodnom društvu presjekao svečanu vrpcu. Problemi u pravosuđu danas gotovo da i nisu postojali, suđenje za Finu, Haški problemi i topnički dnevnici utopili su se negdje u proljetnom danu. Mito i korupcija danas su valjda bili na slobodnim danima.

Kalmeta u Zadru na "probnom radu"

Božidaru Kalmeti također cvjetaju ruže u njegovu ministarstvu, a situacija je čini se toliko idealna da se uputio u rodni Zadar na produženi vikend. On je danas bio na svečanom obilježavanju puštanja u probni rad Uređaja za pročišćavanja otpadnih voda Zadar- centar, izgrađenog u sklopu Projekta zaštite voda od onečišćenja na priobalnom području.

Kosor predavala ključeve u Osijeku

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je uspjela toliko iziritirati predstavnike sindikata javnih službi da su jučer demonstrativno napustili sjednicu Gospodarskog socijalnog vijeća danas je također otišla na izlet na jedno presijecanje vrpce i to u Osijek. Kosor je naime, danas uručila ključeve 15 novih stanova obiteljima hrvatskih ratnih vojnih invalida. Ona je isto tako zaslužila jedan prigodni izlet i dan odmora. Uostalom, ona je također ponudila genijalno rješenje sindikalnih nemira. Kosoričina genijalnost je u prijetnji sindikalcima kako im dani provedeni u štrajku neće biti plaćeni.

Adlešić na domjenak u Križevce pa na vjenčanje, Čobanković slušao misu u Kninu

Pitate gdje se potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić? Ona je danas potegla do Križevaca gdje je nazočila u Velikoj dvorani Hrvatskog doma, svečanosti obilježavanja Dana Grada Križevaca. Navečer je stigla na vlastito crkveno vjenčanje. Ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković danas je također rješavao vrlo važno pitanje iz svoje domene i mozgao kako riješiti recesiju i to u Kninu. Naime, on je bio ne 19. godišnjici utemeljenja kninskog i kijevskog HDZ–a, gdje je odslušao molitvu šibenskog biskupa Ante Ivasa.

Bajs na Sljemenu kod Gorske službe spašavanja

Neumornog Damira Bajsa, kojem ovih dana uspijeva ujediniti dosada razjedinjenu glazbenu scenu, danas nisu morile brige otkazima stranih turista, a nije razbijao glavu ni s crnim turističkim brojkama. On je danas iskoristio dan te se uputio na Sljeme. Ondje je uživao u sjedištu Hrvatske gorske službe spašavanja. Ministar turizma tako je mjesec dana prije početka prave turističke sezone divanio ponad Zagreba, a usput je potpisao i vrlo važan ugovor o sufinanciranju Programa unapređenja sigurnosti.

Polančec u Bugarskoj, Šuker u Washingtonu

Damir Polančec otišao je iz Zagreba također na vrlo "važan" summit i to u Bugarsku. Ondje se održava energetski summit, a ondje će Polančec u ugodnoj atmosferi Bugarske, daleko od domaćih problema u funkciji potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva s bugarskom stranom potpisati Memorandum o gospodarskoj suradnji dvaju ministarstava, koji bi trebao definirati buduća područja suradnje.

Ministar Šuker otišao je preko bare gdje se nalazi na  Proljetnoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Washingtonu. Ondje je otišao s izaslanstvom ministarstva financija.

Puknut će im remen

Velika većina Vlade danas je provela dan izvan Zagreba gosteći na raznima svečanostima, obljetnicama, otvaranjima i presijecanjima vrpce. Kao da nije kriza i recesija i kao da je Hrvatska bez problema. Uostalom, po njima Hrvatska to i jest.

Ilko Ćimić
Foto: Miroslav Kiš, Duje Klarić, Igor Sambolec, Bruno Konjević (Cropix)

Pročitajte više