Kakva je to najbolja protuzračna obrana na svijetu koju ima Izrael?

Foto: EPA

Indexov kolumnist Mario Galić prije par mjeseci je napisao kako funkcionira Iron Dome, izraelska protuzračna obrana. Ponavljamo najzanimljivije podatke

Za Izrael se smatra da ima najbolju protuzračnu obranu na svijetu, posebno razvijenu za obranu od svih vrsta raketa i projektila. Na samom vrhu je proturaketni sustav Arrow 3 (nedavno ga je kupila Njemačka), namijenjen obaranju balističkih projektila velikog dometa. Iza njega je sustav David's Sling za obaranje balističkih projektila srednjeg dometa, krstarećih projektila i velikih bespilotnih letjelica. Za obranu od raketa malog i vrlo malog dometa Izrael se oslanja na raketni sustav Iron Dome.

Iron Dome je razvijen u prvom desetljeću ovog stoljeća te je postao operativan 2011. godine.

Bitnica sustava Iron Dome sastoji se od radara za otkrivanje i praćenje ciljeva, zapovjednog mjesta i lansera. Radar je najsuvremeniji AESA tipa EL/M-2084 i proizvod je tvrtke ELTA Systems. Krajnji domet motrenja mu je 256 nautičkih milja (474 km) za ciljeve kao što su borbeni avioni. Unutar sustava Iron Dome radar se koristi za rano otkrivanje raketa, topničkih i minobacačkih granata, praćenje putanje njihovog leta i navođenje projektila na njih. Raketu promjera 122 milimetra otkriva na udaljenosti od oko 70 kilometara.

Podaci s radara prenose se u Battle Management & Weapon Control zapovjedno mjesto. Ono je prepuno vrlo moćnih kompjutera koji u realnom vremenu obrađuju radarsku sliku i procjenjuju putanju leta otkrivenih ciljeva. Ako proračuni pokažu da će raketa pasti na nenaseljeno područje, sustav ne djeluje. Odnosno, djeluje samo protiv prijetnji naseljima, vojnim položajima, zračnim lukama i drugim važnim objektima.

Battle Management & Weapon Control zapovjedno mjesto nadzire tri do četiri lansera u kojima se nalaze vođeni projektili presretači Tamir. Svaki lanser može primiti do 20 projektila, što znači da svaka bitnica ima od 60 do 80 projektila spremnih za lansiranje.

Pročitajte više