Kakvo nas vrijeme čeka u zadnjem tjednu ove godine?

Foto: FaH

NAKON pretežno sunčanog ponedjeljka sljedećih će dana povremeno biti više oblaka, osobito u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a ponegdje, i na kopnu i na moru, može biti i slabih oborina, posebice tijekom srijede i u prvom dijelu četvrtka. Uz to, bit će i vjetrovito, osobito na Jadranu, uz umjerenu i jaku buru, na udare mjestimice i olujnu, a i temperatura zraka bit će u padu, javlja HRT.

U istočnoj Hrvatskoj se očekuju dnevne vrijednosti temperature od 5 do 7 °C, a ujutro će one biti između -2 i 2 °C. Pritom će u noći i ujutro te ponovno navečer biti oblačnije, mjestimice uz vrlo malo kiše, ponajprije uz Savu.

Kiše u središnjoj Hrvatskoj također može mjestimice biti tijekom noći i jutra i to uglavnom u Pokuplju i Posavini. Zatim danju većinom sunčano, ponegdje uz umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar te najvišu temperaturu od 5 do 8 °C.

Od srijede bura i sjeverac, moguć i snijeg


Slične se vrijednosti, pa i malo niže, sutra očekuju i u gorskoj Hrvatskoj, dok će na sjevernom Jadranu one biti između 10 i 15 °C. Zapuhat će sjeverac i bura, koja će mjestimice biti jaka u drugome dijelu dana. Pritom će oblaka biti više u Gorskom kotaru i u dijelu Like, gdje su uglavnom prijepodne moguće slabe oborine - većinom kiša, a u najvišim je predjelima moguć i snijeg.

Ponegdje je uz prolazno povećanu naoblaku vrlo malo kiše moguće i na srednjem Jadranu, pa i u unutrašnjosti Dalmacije. I tu će zapuhati sjeverni vjetar i bura koji će jačati te će biti manje toplo nego u ponedjeljak - najviša se temperatura predviđa između 12 i 15 °C.

Slične se vrijednosti očekuju i na jugu Hrvatske, gdje također, uz prolazno više oblaka, može biti mjestimične kiše, većinom prijepodne i sredinom dana. I tu će biti sjeverca i bure, poslijepodne u jačanju, te će more biti malo i umjereno valovito, prema kraju dana na otvorenome i valovito.

Svakim danom sve hladnije


Idućih će dana u kontinentalnom području biti promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja. Malo je kiše, a ponegdje i snijega, moguće u srijedu, u gorju i u prvome dijelu četvrtka. Bit će razmjerno vjetrovito uz sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a temperatura zraka, i jutarnja i dnevna, iz dana u dan bivat će niža.

Na Jadranu će u nastavku tjedna glavno obilježje vremena biti vjetar, odnosno bura, koja će sredinom tjedna jačati do jake i olujne. Prevladavat će pritom sunčano, povremeno uz malu i umjerenu naoblaku. I tu će postupno biti hladnije.

Pročitajte više