Kakvu će laž Ivo Sanader smisliti do siječnja?

IVO SANADER treba još malo vremena da odluči što će Austrijancima reći o pranju novca. Ovo je ipak istraga zbog teškog kaznenog djela iz sfere gospodarskog kriminala u kojoj se Sanader tretira kao osumnjičenik, a ne javni cirkus u režiji koruškog "CSI tima" pa se bivši šef HDZ-a ne može provlačiti samo na bahatost, gubljenje pamćenja i izbjegavanje odgovora.

Nešto smo, međutim, naučili već u današnjem ispitivanju, koliko god da je kratko ono trajalo. Nije sporno to što Sanader tvrdi da je nevin, nitko nije ni očekivao da će priznati krivnju. Ali da nije niti pokušao zanijekati da su sredstva pronađena na računima u Austriji njegova (a radi se o više od deset milijuna kuna) je u najmanju ruku iznenađujuće.

Deset milijuna kuna Sanader je, prema njegovoj verziji priče, zaradio sasvim legalnim putem! Upravo to je djelatnicima državnog odvjetništva u Beču rekao Ivo Sanader, javlja Bloombergov dopisnik iz austrijske metropole Boris Groendahl. Sanader tvrdi da je spomenutih deset milijuna kuna zaradio legalnim poslovnim aktivnostima.

Sanaderu, odakle ti pare?

Kakve su to poslovne aktivnosti, nažalost, ostalo je nerazjašnjeno. Od premijerske plaće, sasvim je jasno, deset milijuna kuna nije moguće izdvojiti u sedam godina. Međutim, Sanader ionako ne kaže da je novac uštedio, već da ga je "zaradio legalnim poslovnim aktivnostima". Nikakvim paralelnim poslovima dok je bio premijer očito se nije mogao baviti. Također, teško je povjerovati da je Sanader s takvim kapitalom ušao na političku scenu, s obzirom da je politika postala njegovo primarno zvanje još početkom devedesetih, a prije toga i nije baš slovio za vrsnog ni pretjerano uspješnog poduzetnika.

Želi li bivši premijer možda reći da je taj novac zaradio u godinu i kusur dana koliko je prošlo od njegove ostavke? U tom se razdoblju bavio tek osnivanjem konzulting firme u Austriji i predavanjem na američkom sveučilištu u Columbiji gdje, kako smo nedavno doznali, uopće nije primao honorar. Kako je, dakle, i kada Ivo Sanader stigao sa strane staviti legalno zarađenih deset milijuna kuna? To je samo jedno od pitanja na koje će Austrijanci tražiti odgovor u siječnju, kad se zakaže novo ispitivanje.

Afera Hypo ide dalje

Sanaderova tvrdnja da se legalno obogatio, spomenimo i to, stigla je istog dana kad su otkriveni novi korupcijski mehanizmi unutar strukture Hypo Alpe Adria banke. Austrijski Kurier objavio je vrlo zanimljive dokumente koji ukazuju da se Wolfgang Kulterer, bivši šef Hypo banke i jedan od glavnih osumnjičenika, bavio izuzetno mutnim radnjama. Radi se o događajima iz 2006. godine, kad je već postojala ozbiljna sumnja da Kulterer nešto muti. Međutim, bivši šef Hypa zbog toga nije ustuknuo.

Banka se, naime, našla u vrlo nezahvalnoj situaciji. Na različitim špekulacijama Hypo je ušao "u crveno" za čak 328 milijuna eura i ta je sredstva pod hitno trebalo nekako nadoknaditi. A legalnim putevima to nije bilo moguće. Zato je Kulterer, tvrdi se u Kurieru, poslovnim partnerima i potencijalnim investitorima nudio garanciju da će im Hypo banka u razdoblju od tri godine isplatiti bogate dividende i otkupiti prodane dionice. Radi se zapravo o načinu poslovanja koji je vrlo sličan špekulacijama koje su uvele Wall Street u veliku financijsku krizu i gotovo urušile cijeli američki monetarni sustav, što je po austrijskom zakonu strogo zabranjeno.

Pročitajte više