Kalifornijska gay udruga izborila pravo na istospolne brakove

NAJVEĆA kalifornijska udruga za prava homoseksualaca danas je objavila kako joj je trebao tri godine za izgradnju koalicije kojom bi se ukinula zabrana istospolnih brakova u toj državi. Time je, naime, izazvala bijes kod onih koji su se sljedeće godine nadali ponovnim izborima.

Kako prenosi Reuters, Kalifornija je jedna od najnaseljenijih američkih država i često nositelj standarda socijalnog liberalizma, možda najveće nagrade proizašle iz američkih "kulturnih ratova". 

Protesti diljem zemlje

Pretpostavlja se da će sljedeća borba oko takozvanih gay brakova privući mnoge nacionalne organizacije, koštat će sto milijuna dolara ili više te bi mogla utjecati na sljedeću predsjedničku kampanju, ukoliko se bude održala 2012. godine.

Kalifornijsko glasovanje o zabrani istospolnih brakova u studenom prošle godine, svega nekoliko mjeseci nakon što ih je državni vrhovni sud legalizirao, potaknulo je moć društvenih konzervativaca, ali izazvao i razne proteste diljem države između homoseksualaca i njihovih "saveznika". Nakon toga je uslijedila legalizacija takvih brakova u većini sjeveroistočnih država.

Većinska potpora do 2012. godine

"Do 2012. godine bi mogli dobiti većinsku potporu", smatra Marc Solomon iz udruge Equality Califonia (Jednakost Kalifornije), čija je grupacija prikupila najviše novaca i prošle godine provela kampanju protiv Propozicije 8, koja definira istospolne brakove poput onih između žene i muškarca, što su u konačnici odobrili i kalifornijski glasači.

"Stanete li sada, ti ljudi neće nužno biti tamo 2012. godine kada odlučite ponovno pokrenuti kampanju", rekao je John Henning, izvršni direktor udruge Love Honor Cherish, kojoj je cilj prikupiti više od milijun potpisa te s 32 milijuna dolara pobijediti u sljedećoj "borbi".

Pročitajte više